ROLADKI Z KURCZAKA W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Z KOZIM SERKIEM I SOSEM BAZYLIOWO - POMIDOROWYM

Piersi kurczaka nadziewane farszem z koziego serka, a następnie zawinięte w plastry szynki parmeńskiej, podsmażone na rumiano  i podane na pysznym sosie ze świeżych pomidorów i bazylii. Takie soczyste, przesiąknięte smakiem szynki roladki świetnie smakują zarówno z  dojrzałymi świeżymi pomidorami jak i z dobrymi pomidorami z puszki np. Cirio.
Niewątpliwym atutem tego dania jest łatwość przygotowania nawet dla większej liczby osób. Będzie  idealne nie tylko na codzienny obiad, ale też na bardziej wyszukane okazje. Roladki można przygotować dzień wcześniej i do czasu smażenia przechowywać w lodówce. Świetnym uzupełnieniem może być prosta i szybka SAŁATKA RYŻOWA

SKŁADNIKI / 4 porcje
ROLADKI
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka ( 2x200 g)
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej
  • 80 g koziego serka w roladce
  • skórka otarta z 1/2 cytryny ( tylko żółta zewnętrzna część)
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku starty na tarce
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
SOS POMIDOROWY
  • 4 pomidory np. malinowe lub 400 g rozdrobnionych pomidorów z puszki
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1-2 łyżki oleju 
  • 1 szalotka 
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • garść listków świeżej bazylii plus kilka listków do przybrania
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
DODATKOWO: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka masła, do podania - jogurt naturalny
WYKONANIE
  • SOS POMIDOROWY: Pomidory myjemy, nacinamy ostrym nożem na krzyż i wkładamy do miski. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie wylewamy wodę, a pomidory obieramy ze skórki ( powinna łatwo odchodzić). Etap ten pomijamy, jeśli używamy pomidorów z puszki.
  •  Wszystkie składniki sosu blendujemy lub miksujemy pulsacyjnie.
  • Patelnię stawiamy na gazie, dodajemy zmiksowane pomidory i podgrzewamy na średniej mocy palnika), pod przykryciem przez około 10 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przez kolejne 5 minut gotujemy bez przykrycia, aby sos lekko odparował.
  • ROLADKI: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, odcinamy białe błonki i ewentualne kostki. Każdy filet kroimy na pół, a grubszy kawałek dodatkowo w poprzek. W ten sposób z każdego filetu powinniśmy otrzymać trzy kawałki podobnej grubości.
  • Filety układamy na arkuszu folii spożywczej, doprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem. Przykrywamy drugim arkuszem folii spożywczej i cienko rozbijamy, uważając, aby nie podziurawić filetów.
  • W małej miseczce łączymy roztopione masło z czosnkiem oraz skórką i sokiem z cytryny. Mieszamy i powstałą pastą nacieramy przygotowane wcześniej filety.
  • Na każdym filecie kładziemy kawałeczki sera i zwijamy w roladkę. 
  • Każdą roladkę ciasno owijamy w plaster szynki parmeńskiej.
  • Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy, wkładamy roladki z kurczaka i smażymy na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut, aż szynka się przyrumieni. Przewracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 5 minut. 
  • Usmażone roladki układamy na sosie pomidorowym i gotujemy razem przez 6-7 minut.
  • Przed podaniem dekorujemy listkami świeżej bazylii i podajemy z kleksem jogurtu naturalnego oraz ulubioną sałatką .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz