TORCIK POKUSA

Pyszny i delikatny torcik , który nie wymaga pieczenia. Nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim smakuje jak najlepszy deser. Przygotowałam go na spodzie z pokruszonych ciasteczek maślanych, na którym ułożyłam warstwę kremu z mascarpone i roztopionej gorzkiej czekolady. Całość udekorowałam bitą śmietaną wymieszaną z pokruszoną bezą oraz pokrojonymi, świeżymi figami, które dodatkowo skropiłam waniliowo-miodową polewą.

SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 18-20 cm
SPÓD
  • 190 g ciastek maślanych lub deserowych
  • 50 g rozpuszczonego masła
KREM CZEKOLADOWY
  • 500 g serka mascarpone (powinien być schłodzony)
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
BITA ŚMIETANA
  • 250 ml śmietany 30-36% (długo schładzanej)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szklanka pokruszonych bezików (można dać więcej)
  • 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie)
OWOCE I POLEWA
  • 3-4 figi pokrojone na ćwiartki
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii
DODATKOWO: starta czekolada
WYKONANIE
  • Dno tortownicy o średnicy 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz.
  • SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy lub rozdrabniamy w malakserze. Mieszamy z roztopionym masłem i przygotowaną masą wykładamy dno tortownicy, mocno dociskając i uklepując. Wstawiamy do lodówki.
  • KREM: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy. 
  • mascarpone oraz 1-2 łyżki cukru pudru  wkładamy do miski i miksujemy na średnich obrotach miksera przez 15 sekund. Zmniejszamy obroty do najniższych i łyżka po łyżce dodajemy roztopioną czekoladę. Miksujemy bardzo krótko ( max 15 sekund), tylko do połączenia składników.
  • Gotową masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki.
  • BITA ŚMIETANA: Żelatynę (jeśli jej używamy)wkładamy do małego rondelka lub garnuszka i zalewamy 1-2 łyżkami wody. Odstawiamy do napęcznienia. Przed samym użyciem lekko podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika, tylko do rozpuszczenia.
  • Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na puszysty krem ( początkowo na niskich obrotach miksera, stopniowo zwiększając je do najwyższych). Uważamy, aby nie przebić masy. 
  • 1 łyżkę śmietany dodajemy do płynnej, ale przestudzonej żelatyny. Mieszamy i dodajemy do ubitej śmietany . Krótko miksujemy.
  • Bitą śmietanę mieszamy z pokruszonymi bezikami i łyżką wykładamy na krem czekoladowy. Nie wyrównujemy powierzchni. Posypujemy wiórkami czekolady. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
  • Przed samym podaniem na ubitą śmietanę wykładamy figi i polewamy miodem wymieszanym z sokiem z cytryny oraz z  ziarenkami wanilii.


2 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale! Uwielbiam takie torciki :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń