Pyszny i delikatny torcik , który nie wymaga pieczenia. Nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim smakuje jak najlepszy deser. Przygotowałam go na spodzie z pokruszonych ciasteczek maślanych, na którym ułożyłam warstwę kremu z mascarpone i roztopionej gorzkiej czekolady. Całość udekorowałam bitą śmietaną wymieszaną z pokruszoną bezą oraz pokrojonymi, świeżymi figami, które dodatkowo skropiłam waniliowo-miodową polewą.
SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 18-20 cm
SPÓD
- 190 g ciastek maślanych lub deserowych
- 50 g rozpuszczonego masła
KREM CZEKOLADOWY
- 500 g serka mascarpone (powinien być schłodzony)
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady
BITA ŚMIETANA
- 250 ml śmietany 30-36% (długo schładzanej)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 szklanka pokruszonych bezików (można dać więcej)
- 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie)
OWOCE I POLEWA
- 3-4 figi pokrojone na ćwiartki
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii
DODATKOWO: starta czekolada
WYKONANIE
- Dno tortownicy o średnicy 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz.
- SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy lub rozdrabniamy w malakserze. Mieszamy z roztopionym masłem i przygotowaną masą wykładamy dno tortownicy, mocno dociskając i uklepując. Wstawiamy do lodówki.
- KREM: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy.
- mascarpone oraz 1-2 łyżki cukru pudru wkładamy do miski i miksujemy na średnich obrotach miksera przez 15 sekund. Zmniejszamy obroty do najniższych i łyżka po łyżce dodajemy roztopioną czekoladę. Miksujemy bardzo krótko ( max 15 sekund), tylko do połączenia składników.
- Gotową masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki.
- BITA ŚMIETANA: Żelatynę (jeśli jej używamy)wkładamy do małego rondelka lub garnuszka i zalewamy 1-2 łyżkami wody. Odstawiamy do napęcznienia. Przed samym użyciem lekko podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika, tylko do rozpuszczenia.
- Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na puszysty krem ( początkowo na niskich obrotach miksera, stopniowo zwiększając je do najwyższych). Uważamy, aby nie przebić masy.
- 1 łyżkę śmietany dodajemy do płynnej, ale przestudzonej żelatyny. Mieszamy i dodajemy do ubitej śmietany . Krótko miksujemy.
- Bitą śmietanę mieszamy z pokruszonymi bezikami i łyżką wykładamy na krem czekoladowy. Nie wyrównujemy powierzchni. Posypujemy wiórkami czekolady. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
- Przed samym podaniem na ubitą śmietanę wykładamy figi i polewamy miodem wymieszanym z sokiem z cytryny oraz z ziarenkami wanilii.
faktycznie kusi ;)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Uwielbiam takie torciki :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/