ŁOSOŚ Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI

Połączenie soczystej grillowanej ryby z karmelizowanymi śliwkami smakuje rewelacyjnie. Trzeba jednak
 pilnować, aby nie przesuszyć łososia. Dobrze zgrillowany powinien być mięciutki w środku i mieć chrupiącą, lekko pikantną skorupkę na zewnątrz. Warto pokusić się o taki o taki obiad nawet w czasie zapracowanego tygodnia.
SKŁADNIKI / 2 porcje
ŁOSOŚ
  • 2 filety z łososia (2x160 g)
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
KARMELIZOWANE ŚLIWKI
  • 200 g śliwek świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
KASZA JAGLANA
  • niepełne 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki ananasa pokrojonego w kostkę
  • 1/2 małej cukinii pokrojonej w kostkę
  • 3/4 szklanki bulionu lub wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy extra vergine  + 1 łyżka 
  • sól morska 
  • świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
  • ŁOSOSIA myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i usuwamy ewentualne ości. Doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy połową soku z pomarańczy. Odstawiamy do zamarynowania. Przed grillowaniem filety osuszamy na papierowym ręczniku, nacieramy szczyptą soli i ostrą papryką. Smarujemy oliwą.
  • ŚLIWKI mrożone wcześniej rozmrażamy, świeże myjemy, usuwamy pestki kroimy na ćwiartki. Wkładamy do miseczki posypujemy cukrem, cynamonem i ostrą papryką w proszku. Odstawiamy.
  • KASZĘ JAGLANĄ płuczemy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Przesypujemy do rondelka, zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy czosnek oraz szczyptę soli pieprzu. Gotujemy pod przykryciem na małym gazie przez około 12 minut. Wyłączamy gaz i zostawiamy kaszę w garnku do napęcznienia (na około 5 minuty). Przesypujemy na talerz.
  • Do miseczki wlewamy sok z cytryny, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, wlewamy 3 łyżki oliwy i energicznie mieszamy do połączenia składników w jednolity sos.
  • Pokrojonego ananasa i cukinię polewamy łyżką oliwy. Mieszamy.
  • Rozgrzewamy patelnię grillową, wrzucamy ananasa i cukinię. Grillujemy 2-3 minuty i przewracamy na drugą stronę. Po 2-3 minutach przesypujemy na talerz z kaszą ( patelni nie wyłączamy). Przed podaniem polewamy sosem winegret. Delikatnie mieszamy.
Na patelni po grillowanym ananasie układamy filety z łososia i grillujemy przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż pokryją się brązowymi paskami. W międzyczasie skrapiamy je sokiem z pomarańczy.

Na patelnię wrzucamy śliwki i smażymy przez 1-2 minuty. Mieszamy, polewamy miodem wymieszanym z octem balsamicznym i chwilę podgrzewamy, aż sos lekko zgęstnieje.
Podajemy z łososiem i sałatką z kaszy jaglanej.

1 komentarz: