Połączenie soczystej grillowanej ryby z karmelizowanymi śliwkami smakuje rewelacyjnie. Trzeba jednak pilnować, aby nie przesuszyć łososia. Dobrze zgrillowany powinien być mięciutki w środku i mieć chrupiącą, lekko pikantną skorupkę na zewnątrz. Warto pokusić się o taki o taki obiad nawet w czasie zapracowanego tygodnia.
SKŁADNIKI / 2 porcje
ŁOSOŚ
- 2 filety z łososia (2x160 g)
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
KARMELIZOWANE ŚLIWKI
- 200 g śliwek świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki octu balsamicznego
KASZA JAGLANA
- niepełne 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki ananasa pokrojonego w kostkę
- 1/2 małej cukinii pokrojonej w kostkę
- 3/4 szklanki bulionu lub wody
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy extra vergine + 1 łyżka
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
- ŁOSOSIA myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i usuwamy ewentualne ości. Doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy połową soku z pomarańczy. Odstawiamy do zamarynowania. Przed grillowaniem filety osuszamy na papierowym ręczniku, nacieramy szczyptą soli i ostrą papryką. Smarujemy oliwą.
- ŚLIWKI mrożone wcześniej rozmrażamy, świeże myjemy, usuwamy pestki kroimy na ćwiartki. Wkładamy do miseczki posypujemy cukrem, cynamonem i ostrą papryką w proszku. Odstawiamy.
- KASZĘ JAGLANĄ płuczemy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Przesypujemy do rondelka, zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy czosnek oraz szczyptę soli pieprzu. Gotujemy pod przykryciem na małym gazie przez około 12 minut. Wyłączamy gaz i zostawiamy kaszę w garnku do napęcznienia (na około 5 minuty). Przesypujemy na talerz.
- Do miseczki wlewamy sok z cytryny, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, wlewamy 3 łyżki oliwy i energicznie mieszamy do połączenia składników w jednolity sos.
- Pokrojonego ananasa i cukinię polewamy łyżką oliwy. Mieszamy.
- Rozgrzewamy patelnię grillową, wrzucamy ananasa i cukinię. Grillujemy 2-3 minuty i przewracamy na drugą stronę. Po 2-3 minutach przesypujemy na talerz z kaszą ( patelni nie wyłączamy). Przed podaniem polewamy sosem winegret. Delikatnie mieszamy.
Na patelni po grillowanym ananasie układamy filety z łososia i grillujemy przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż pokryją się brązowymi paskami. W międzyczasie skrapiamy je sokiem z pomarańczy.
Na patelnię wrzucamy śliwki i smażymy przez 1-2 minuty. Mieszamy, polewamy miodem wymieszanym z octem balsamicznym i chwilę podgrzewamy, aż sos lekko zgęstnieje.
Podajemy z łososiem i sałatką z kaszy jaglanej.
Przepis zapisany , teraz czas na gotowanie :)
OdpowiedzUsuń