CIASTECZKA OWSIANE


Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasteczka, do których zrobienia nie potrzeba wyciągać miksera. Wystarczy łyżką połączyć suche składniki z mokrymi i z powstałej masy można już formować ciasteczka. Delikatne, kruche i słodkie od bakalii. Podczas wyjmowania z piekarnika ciastka powinny być miękkie, stwardnieją dopiero gdy ostygną.

SKŁADNIKI / 24 sztuki
  • 1 szklanka mielonych migdałów
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 małe jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny lub siekanych daktyli, moreli, itp.
  • 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 125 g masła
  • 3 łyżki miodu
WYKONANIE
  • Piekarnik nagrzewamy do 150℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
  • Do miski wsypujemy mielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy wiórki kokosowe, płatki owsiane, kandyzowaną skórkę pomarańczową i żurawinę. Mieszamy.
  • W rondelku na małym gazie roztapiamy masło z miodem. Lekko studzimy, dodajemy jajko i łączymy z suchymi składnikami. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut, aby płatki wchłonęły trochę wilgoci.
  • Z powstałej masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i w równych odstępach układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczamy.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 17 minut. 

2 komentarze:

  1. owsiane ciasteczka są najlepsze, też robię, domowe są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne i ekspresowe w przygotowaniu 🍪👍🏻

      Usuń