Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasteczka, do których zrobienia nie potrzeba wyciągać miksera. Wystarczy łyżką połączyć suche składniki z mokrymi i z powstałej masy można już formować ciasteczka. Delikatne, kruche i słodkie od bakalii. Podczas wyjmowania z piekarnika powinny być miękkie, stwardnieją dopiero gdy ostygną.
SKŁADNIKI / 24 sztuki- 1 szklanka mielonych migdałów
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 jajko
- 75 g (1/2 szklanki) mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny lub siekanych daktyli, moreli, itp.
- 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 125 g masła
- 3 łyżki miodu
WYKONANIE
- Piekarnik nagrzewamy do 150℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
- Do miski wsypujemy mielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy wiórki kokosowe, płatki owsiane, kandyzowaną skórkę pomarańczową i żurawinę. Mieszamy.
- W rondelku na małym gazie roztapiamy masło z miodem. Lekko studzimy, dodajemy jajko i łączymy z suchymi składnikami. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut, aby płatki wchłonęły trochę wilgoci.
- Z powstałej masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i w równych odstępach układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczamy.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 17 minut.
owsiane ciasteczka są najlepsze, też robię, domowe są najlepsze!
OdpowiedzUsuńPyszne i ekspresowe w przygotowaniu 🍪👍🏻
Usuń