PLACKI JOGURTOWE Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI

Rewelacyjne puchate placuszki z dodatkiem jogurtu naturalnego. Do ich przygotowania nie potrzeba miksera, bowiem wszystkie składniki wystarczy krótko wymieszać łyżką. Ciasto powinno być gęste i po wyłożeniu na patelnię nie powinno się rozlewać. Pamiętajcie, aby zachować odstępy między placuszkami, gdyż sporo urosną.

W sezonie jesienno - zimowym polecam podać je z cynamonowo-cukrową posypką i karmelizowanymi jabłkami.
Lekkie i pyszne będą dobrą propozycją na śniadanie lub podwieczorek nie tylko dla dzieci.

SKŁADNIKI 
PLACUSZKI / 20 szt.
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego  (160 g)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  •  łyżkia cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej
KARMELIZOWANE JABŁKA
  • 3 jabłka / plus sok z cytryny do skropienia
  • 3 łyżki cukru
  • sok z 1/2 małej cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
POSYPKA 
  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
WYKONANIE
  • JABŁKA myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i kroimy w plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Rozgrzewamy patelnię, wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny. Nie mieszając podgrzewamy całość przez około 3-4 minuty, aż cukier skarmelizuje się i zacznie brązowieć. Należy uważać, aby nie przypalić cukru, gdyż zrobi się gorzki. 
  • Dodajemy jabłka i cynamon. Smażymy, często mieszając, aż zrobią się miękkie i zaczną się rozpadać, co może potrwać do 10 minut w zależności od twardości jabłek.
  • PLACKI: W misce mieszamy jogurt z jajkami i cukrem. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. 
  • Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Łyżką nabieramy nieduże porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy na patelnię zachowując odstępy (placki urosną).
  • Smażymy na umiarkowanym (minimalna moc dużego palnika)ogniu po około 3 minuty z każdej strony. Gotowość placuszków sprawdzamy wbijając w nie wykałaczkę( powinna być sucha, ciasto nie powinno jej oblepiać)
  • Gotowe placki przekładamy na talerz wyłożonym papierem do pieczenia. 
  • Przed podaniem posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Na każdy placuszek nakładamy łyżkę ciepłych karmelizowanych jabłek.

4 komentarze: