Pszenne tortille wypełnione mięsno-warzywnym sosem chili con carne, ugotowanym na sypko ryżem i tartym serem, a następnie podsmażone na chrupiąco na minimalnej ilości oleju. Podałam je z pastą z awokado i jogurtu naturalnego, pikantną salsą z pomidorów oraz cząstkami limonki do wyciśnięcia. Przygotowanie burrito najlepiej rozłożyć w czasie i ugotować sos z jednodniowym wyprzedzeniem. W dniu podania gotujemy ryż i przygotowujemy dodatki. Samo zawijanie tortilli i smażenie burrito zajmie nie więcej niż 10 minut. Uformowaną tortillę możemy także zawinąć w arkusz folii spożywczej, ciasno skręcić końce i do czasu smażenia przechowywać w lodówce.
SKŁADNIKI / 4/6 porcji- 4-6 dużych pszennych tortilli
- sos CHILI CON CARNE / 1/2 porcji podanej w przepisie
- 1 szklanka tartego sera / cheddar lub gouda
- 1i 1/2 szklanki UGOTOWANEGO RYŻU
DODATKOWO: awokado rozgniecione widelcem i wymieszane z 2 łyżkami jogurtu naturalnego, 2 łyżkami soku z limonki, solą i pieprzem; SALSA POMIDOROWA
WYKONANIE- Placki tortilli rozkładamy na blacie. Na środek każdego kładziemy po ok. 2-3 łyżki sosu chili con carne i 1-2 łyżki ryżu. Posypujemy tartym serem i listkami kolendry lub natki pietruszki.
- Składamy do środka dwa przeciwległe końce tortilli i zwijamy w roladkę zaczynając od niezawiniętej części.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy lub oleju. Smażymy burrito z każdej strony na umiarkowanym gazie, aż się zrumieni.
- Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło z salsą pomidorową, pastą z awokado i cząstkami limonki do wyciśnięcia.
ale genialne!
OdpowiedzUsuń