KASZA JAGLANA Z PIECZONYM BAKŁAŻANEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Kasza jaglana nazywana jest "królową wszystkich kasz". Jest bezglutenowa, zasadotwórcza, posiada właściwości bakteriobójcze i antywirusowe.
Sałatka z kaszy jaglanej, suszonych pomidorów i pieczonego bakłażana może być świetnym dodatkiem do mięs, ryb czy owoców morza. Skropiona czosnkowym winegretem, posypana fetą i pestkami dyni lub słonecznika może stanowić pełnowartościowe samodzielne danie. Upieczony bakłażan jest soczysty, bardzo aromatyczny i znacznie wzbogaca smak kaszy.
Sałatka z jego dodatkiem smakuje fantastycznie zarówno na ciepło jak i na zimno dzięki czemu można zapakować ją do "lunchboxu" i zabrać na piknik lub do pracy.

SKŁADNIKI / 2 porcje
KASZA
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • 5 suszonych pomidorków w oleju / drobno pokrojonych
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki w proszku
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
CZOSNKOWY WINEGRET
  • garść listków natki pietruszki / posiekanych
  • garść koperku / posiekanego
  • 1-2 ząbki czosnku / starte na tarce lub wyciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy extra vergine lub oleju ze słoiczka z pomidorami
  • 1 łyżka miodu 
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu
  • BAKŁAŻANA myjemy osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy wzdłuż na pół. Miąższ nacinamy w kratkę na głębokość 1 cm, nacieramy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i 1 łyżką oliwy. Połówki bakłażana układamy w naczyniu do zapiekania rozcięciem do góry i pieczemy ok. 30 minut. Upieczonego bakłażana zostawiamy do lekkiego przestygnięcia, a następnie przy pomocy łyżki wyjmujemy miąższ, drobno kroimy i przekładamy do miseczki. 
  • KASZĘ JAGLANĄ wsypujemy na dno średniego garnka i prażymy na sucho często mieszając przez około 4 minuty. Kiedy ziarenka zaczną pachnieć i będą gorące, ale nieprzypalone dolewamy szklankę bulionu lub wody. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Zdejmujemy garnek z ognia, spulchniamy kaszę widelcem, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut do napęcznienia. Wykładamy na półmisek.
  • WINEGRET: Do miseczki wlewamy sok z cytryny i miód. Dodajemy czosnek, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy do połączenia składników. Cienką stróżką dolewamy oliwę, energicznie mieszamy do otrzymania gęstej jednolitej emulsji.
  • Kaszę posypujemy koperkiem i natką pietruszki, dodajemy pokrojonego bakłażana i suszone pomidory. Polewamy winegretem. Delikatnie mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz