Upieczone w ten sposób piersi są soczyste, aromatyczne i pyszne. Sekretem jest wcześniejsze zamarynowanie ich w sosie sojowym i powolne smażenie od strony ponacinanej "w kratkę" skórki. Dzięki temu, podczas pieczenia soki nie wydostają się na zewnątrz i kaczka wychodzi nieprzesuszona.
Zanim pokroicie upieczone w ten sposób piersi, koniecznie dajcie im odpocząć około 5 minut.
Karmelizowana dynia i jabłka to idealny dodatek do kaczki, który nadaje jej charakteru. _____________________________________
Karmelizowana dynia i jabłka to idealny dodatek do kaczki, który nadaje jej charakteru.
SKŁADNIKI / 2 porcje
KACZKA
- 2 pojedyncze piersi kaczki (2x260g)
- 2 ząbki czosnku starte na tarce
- 2 łyżeczki imbiru startego na tarce
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki soku pomarańczowego
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
DYNIA I JABŁKA
- 1 szklanka obranej i pokrojonej w kostkę (1x1 cm) dyni hokkaido
- 1 szklanka obranych i pokrojonych w kostkę (1x1 cm) jabłek
- 1-2 łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
- 2 łyżki soku z cytryny
__________________________________
WYKONANIE
- PIERSI KACZKI nacinamy "w kratkę" od strony ze skórą do głębokości mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy imbirem i czosnkiem. Polewamy sokiem pomarańczowym wymieszanym z sosem sojowym. Odstawiamy do zamarynowania.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ ( grzanie góra/dół bez termoobiegu).
- Piersi wyjmujemy z marynaty(pozostałą marynatę zachowujemy), dokładnie oczyszczamy z czosnku i imbiru. Kładziemy na zimnej patelni z grubym dnem skórką do dołu i podgrzewamy na umiarkowanym ogniu przez około 12 minut, stopniowo wytapiając skórkę. Przewracamy mięso skórką do góry i smażymy 2 minuty.
- Podsmażone piersi wkładamy do nagrzanego piekarnika (skórką do góry) i pieczemy przez 8-10 minut w zależności od wielkości. Wyjmujemy i zostawiamy 5 minut, aby mięso "odpoczęło".
- KARMELIZOWANA DYNIA I JABŁKA: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy. Wrzucamy pokrojoną dynię i smażymy często mieszając przez około 10 minut, aż wbity widelec z łatwością będzie zagłębiał się w miąższu. Gdyby dynia przywierała do dna, można dodawać po łyżce gorącej wody i w ten sposób smażyć dynię do miękkości.
- Dodajemy pokrojone jabłka, polewamy miodem, skrapiamy sokiem z cytryny
- Smażymy na umiarkowanym gazie - mieszając od czasu do czasu - przez ok 5 minut ( lub do momentu, gdy jabłka będą miękkie, ale nie rozpadające się).
- Na 2 minuty przed końcem smażenia dolewamy pozostałą marynatę z soku pomarańczowego i sosu sojowego. Całość chwilę razem podgrzewamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz