Delikatne i mięciutkie pulpeciki w sosie dyniowym. Pyszne, sezonowe danie, które posmakuje i dzieciom i dorosłym. Dynia szybko się rozgotowuje i świetnie zagęszcza sos, a jej smak nie jest dominujący. Jako bazy sosu użyłam warzywnego bulionu, a do pulpetów chudego mielonego mięsa z szynki. Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną lub ziemniaczkami puree.
__________________________________________________-
SKŁADNIKI / 4-6 porcji
PULPETY
- 500 g mięsa mielonego / cielęcego z udźca lub wieprzowego np. z szynki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 mała czerstwa bułka kajzerka + 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- mąka pszenna ( około 2 łyżki)
- olej do smażenia
SOS DYNIOWY
- 500 ml bulionu (użyłam wody z 2 łyżkami bulionu ze słoiczka)
- 1 cebula
- 200 g obranej dyni
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub pszennej
- 3 łyżki śmietanki 30%
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego
________________________________
WYKONANIE
- SOS: Cebulę ścieramy na tarce, dynię obieramy i kroimy w kostkę 1x1 cm.
- W szerokim garnku zagotowujemy bulion. Dodajemy pokrojoną dynię, startą cebulę, listki laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do małego i gotujemy 15 minut.
- PULPETY: Bułkę kruszymy do małej miski, zalewamy ok. 1/2 szklanki wody. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po 5 minutach mieszamy.
- Cebulę ścieramy na tarce.
- Do większej miski wkładamy mięso mielone, tartą cebulę, jajko oraz przyprawy. Dodajemy namoczoną bułkę ( lekko odciśniętą). Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy dłońmi.
- Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju, aż się zrumienią.
- Obsmażone kulki kładziemy na gorący bulion. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod lekko uchyloną pokrywką przez 15 minut.
- Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę 30%.
- Jeśli sos nie jest gęsty, można dodać 1-2 łyżeczki mąki rozpuszczonej w 2 łyżkach zimnej wody. Po dodaniu mąki gotujemy jeszcze 2 minuty.
- Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz