PULPETY W SOSIE DYNIOWYM

Delikatne, mięciutkie i wprost rozpływające się w ustach pulpeciki w pysznym sosie dyniowym, to szybkie, sezonowe danie, które posmakuje i dzieciom i dorosłym. Dynia szybko się rozgotowuje i świetnie zagęszcza sos, a jej smak nie jest dominujący. Posmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. Ważne jest, aby składniki z których przygotowujemy danie, były jak najlepszej jakości. Jako bazy sosu użyjmy domowego bulionu lub rosołu, a do pulpetów chudego samodzielnie zmielonego mięsa. Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną lub ziemniaczkami puree.

SKŁADNIKI / 4-6 porcji
PULPETY
  • 500 g mięsa mielonego / cielęcego z udźca lub wieprzowego np. z szynki
  • 1 cebula starta na tarce
  • 1 jajko
  • 1 mała czerstwa bułka kajzerka
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • mąka pszenna ( około 2 łyżki)
  • olej do smażenia
SOS DYNIOWY
  • 500 ml bulionu lub wody 
  • 2 szklanki dyni obranej i pokrojonej w kostkę 1x1 cm.
  • 1-2 łyżeczki mąki 
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • garść posiekanych listków natki pietruszki
WYKONANIE
  • SOS: W płytkim, ale szerokim garnku zagotowujemy bulion lub wodę. Dodajemy pokrojoną dynię, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym gazie pod przykryciem przez około 10 minut.
  • PULPETY: Bułkę kruszymy do małej miski, zalewamy ok. 1/3 szklanki mleka lub wody. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po 5 minutach mieszamy.
  • Do większej miski wkładamy mięso mielone, tartą cebulę, jajko oraz przyprawy. Dodajemy namoczoną bułkę ( lekko odciśniętą). Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy dłońmi.
  • Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju, aż się zrumienią.
  • Obsmażone kulki kładziemy na gorący bulion. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod lekko uchyloną pokrywką przez około 15 minut.
  • Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę 30%. Jeśli sos nie jest gęsty dodajemy 1-2 łyżeczki mąki rozpuszczonej w 1-2 łyżkach wody. Dodajemy do sosu i na wolnym ogniu gotujemy przez około 3 minuty.
  • Dodajemy posiekaną natkę i odstawiamy garnek z gazu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz