Wspaniała alternatywa dla smażonych-sadzonych ;-) Kasza gryczana podsmażona z jajkami, suszonymi pomidorkami, czosnkiem, cebulką i listkami jarmużu.
Najpierw podsmażam cebulkę i czosnek, następnie dodaję ugotowaną kaszę, suszone pomidorki i jarmuż. Jajka wbijam bezpośrednio na patelnię i przykrywam. Lubię, gdy białko jest ścięte, a żółtko płynne, ale jeśli lubicie możecie dłużej podgrzewać potrawę.
Ważnym dodatkiem jest salsa ze świeżych pomidorów, natki pietruszki i cytrynowo-miodowego dressingu. Całość świetnie się komponuje i może stanowić pełnowartościowy obiad lub drugie śniadanie.
SKŁADNIKI / 2 PORCJEKASZA
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 szklanka ugotowanego jarmużu
- 1/4 szklanki suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
- 1/4 szklanki pokruszonej fety
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy
- 1 szalotka drobno posiekana
- 4 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
- sólo morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/3 pokrojonej papryczki chili
- 1 cytryna pokrojona na ćwiartki
SALSA Z POMIDORÓW
- 2 pomidory malinowe
- garść listków posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól, pieprz
WYKONANIE
- POMIDORY myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiona wraz z sokiem pozostawiając miąższ. Kroimy go w małą kostkę, przekładamy do salaterki i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Dodajemy 1 łyżeczkę miodu, sok z cytryny i oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy.
- KASZĘ gotujemy w lekko osolonym wrzątku lub bulionie(można przygotować wcześniej), wykładamy na większy talerz i studzimy.
- Jarmuż płuczemy i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy bez przykrycia przez 2 minuty. Odsączamy.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy lub oleju, dodajemy posiekaną szalotkę. Smażymy mieszając przez około 2 minuty. Dodajemy pokrojony czosnek i smażymy do lekkiego zrumienienia.
- Dodajemy ugotowaną kaszę, pokrojone suszone pomidory oraz ugotowany jarmuż. Smażymy przez kolejne 2 minuty, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Na wierzch wbijamy 2 jajka. Oprószamy je szczyptą soli i przykrywamy pokrywką. Smażymy na minimalnym gazie przez około 3 minut, aż białko będzie ścięte.
- Przed podaniem posypujemy pokruszoną fetą i papryczką chili. Skrapiamy sokiem z cytryny.
- Podajemy z salsą z pomidorów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz