STIR-FRY Z KASZĄ GRYCZANĄ, JARMUŻEM I JAJKIEM

Wspaniała alternatywa dla smażonych-sadzonych ;-) Kasza gryczana podsmażona z jajkami, suszonymi pomidorkami, czosnkiem, cebulką i listkami jarmużu.
Najpierw podsmażam cebulkę i czosnek, następnie dodaję ugotowaną kaszę, suszone pomidorki i jarmuż. Jajka wbijam bezpośrednio na patelnię i przykrywam. Lubię, gdy białko jest ścięte, a żółtko płynne, ale jeśli lubicie możecie dłużej podgrzewać potrawę.
Ważnym dodatkiem jest salsa ze świeżych pomidorów, natki pietruszki i cytrynowo-miodowego dressingu. Całość świetnie się komponuje i może stanowić pełnowartościowy obiad lub drugie śniadanie. 

SKŁADNIKI / 2 PORCJE
KASZA
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 szklanka ugotowanego jarmużu
  • 1/4 szklanki suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 1/4 szklanki pokruszonej fety
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 szalotka drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
  • sólo morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/3 pokrojonej papryczki chili
  • 1 cytryna pokrojona na ćwiartki
SALSA Z POMIDORÓW
  • 2 pomidory malinowe
  • garść listków posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól, pieprz
WYKONANIE
  • POMIDORY myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiona wraz z sokiem pozostawiając miąższ. Kroimy go w małą kostkę, przekładamy do salaterki i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Dodajemy 1 łyżeczkę miodu, sok z cytryny i oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy. 
  • KASZĘ gotujemy w lekko osolonym wrzątku lub bulionie(można przygotować wcześniej), wykładamy na większy talerz i studzimy.
  • Jarmuż płuczemy i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy bez przykrycia przez 2 minuty. Odsączamy.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy lub oleju, dodajemy posiekaną szalotkę. Smażymy mieszając przez około 2 minuty.  Dodajemy pokrojony czosnek i smażymy do lekkiego zrumienienia. 
  • Dodajemy ugotowaną kaszę, pokrojone suszone pomidory oraz ugotowany jarmuż. Smażymy przez kolejne 2 minuty, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Na wierzch wbijamy 2 jajka. Oprószamy je szczyptą soli i przykrywamy pokrywką. Smażymy na minimalnym gazie przez około 3 minut, aż białko będzie ścięte.
  • Przed podaniem posypujemy pokruszoną fetą i papryczką chili. Skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Podajemy z salsą z pomidorów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz