Zdrowe, lekkie i szybkie danie, w którym składniki poddane są jedynie minimalnej obróbce termicznej. Przygotowując je zaczynamy od ugotowania różyczek brokuła oraz makaronu ryżowego. Krewetki smażymy na tartym imbirze, czosnku i cebulce. Pamiętajcie, ż krewetki są idealnie miękkie i soczyste już po kilku minutach smażenia, a zbyt długie trzymanie ich na gazie zadziała na ich niekorzyść. Staną się suche, twarde i gumowate, a tego zdecydowanie chcemy uniknąć. Jeśli tylko macie okazję, kupujcie krewetki surowe i nieobgotowane - zarówno świeże jak i mrożone.
Na koniec dodajemy ugotowany makaron i brokuły. Karmelizujemy sos sojowy wymieszany z miodem i sokiem z limonki i łączymy go z resztą składników na patelni. Skrapiamy całość olejem sezamowym i sokiem z limonki. Posypujemy listkami kolendry i papryczką chili.-----------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje- 150-200 g cienkiego makaronu ryżowego
- 12 dużych oczyszczonych krewetek / mrożone przelewamy na sicie ciepłą wodą i osuszamy na papierowym ręczniku
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka drobno startego imbiru
- 1 duża szalotka
- 1 szklanka ugotowanych różyczek brokuła
- kawałek papryczki chili (im papryczka mniejsza, tym ostrzejsza)
- 2 łyżki oleju kokosowego lub roślinnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka płynnego miodu lub brązowego cukru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- garść listków świeżej kolendry lub natki pietruszki
- 1 limonka pokrojona na ćwiartki
- sól morska
WYKONANIE
- Brokuły gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku lub na parze.
- Makaron moczymy 10 minut w zimnej wodzie, odcedzamy i wrzucamy na lekko osolony wrzątek na maksymalnie 2 minuty. Odcedzamy na sicie i od razu przelewamy zimną wodą.
- Cebulkę kroimy w drobną kostkę, czosnek i papryczkę chili w plasterki.
- Sos sojowy mieszamy z miodem i sokiem wyciśniętym z ćwiartki cytryny.
- W woku lub na patelni na 2 łyżkach oleju, często mieszając, podsmażamy szalotkę (przez około 3 minuty). Dodajemy czosnek oraz imbir, smażymy razem przez około minutę. Dodajemy krewetki, lekko solimy i smażymy 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy makaron ryżowy i różyczki brokuła. Smażymy mieszając przez 1 minutę.
- Przesuwamy składni na bok, lekko przechylamy patelnię i wlewamy sos sojowy wymieszany z miodem i sokiem z limonki. Podgrzewamy, aż lekko zgęstnieje. Mieszamy z resztą składników na patelni.
- Dodajemy olej sezamowy, kolendrę lub natkę pietruszki oraz pokrojoną papryczkę chili.
- Podajemy obficie skrapiając limonką.
Kolorowo i pysznie, moje smaki.
OdpowiedzUsuń