STIR-FRY Z KREWETKAMI I MAKARONEM RYŻOWYM

Zdrowe, lekkie i szybkie danie, w którym składniki poddane są jedynie minimalnej obróbce termicznej. Przygotowując je zaczynamy od ugotowania różyczek brokuła oraz makaronu ryżowego. Krewetki smażymy na tartym imbirze, czosnku i cebulce. Pamiętajcie, ż krewetki są idealnie miękkie i soczyste już po kilku minutach smażenia, a zbyt długie trzymanie ich na gazie zadziała na ich niekorzyść. Staną się suche, twarde  i gumowate, a tego zdecydowanie chcemy uniknąć. Jeśli tylko macie okazję, kupujcie krewetki surowe i nieobgotowane - zarówno świeże jak i mrożone.
Na koniec dodajemy ugotowany makaron i brokuły. Karmelizujemy sos sojowy wymieszany z miodem i sokiem z limonki i łączymy go z resztą składników na patelni. Skrapiamy całość olejem sezamowym i sokiem z limonki. Posypujemy listkami kolendry i papryczką chili.

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 150-200 g cienkiego makaronu ryżowego
  • 12 dużych oczyszczonych krewetek / mrożone przelewamy na sicie ciepłą wodą i osuszamy na papierowym ręczniku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka drobno startego imbiru
  • 1 duża szalotka
  • 1 szklanka ugotowanych różyczek brokuła
  • kawałek papryczki chili (im papryczka mniejsza, tym ostrzejsza)
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub roślinnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu lub brązowego cukru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • garść listków świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • 1 limonka pokrojona na ćwiartki
  • sól morska
WYKONANIE
  • Brokuły gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku lub na parze. 
  • Makaron moczymy 10 minut w zimnej wodzie, odcedzamy i wrzucamy na lekko osolony wrzątek na maksymalnie 2 minuty. Odcedzamy na sicie i od razu przelewamy zimną wodą.
  • Cebulkę kroimy w drobną kostkę, czosnek i papryczkę chili w plasterki.
  • Sos sojowy mieszamy z miodem i sokiem wyciśniętym z ćwiartki cytryny.
  • W woku lub na patelni na 2 łyżkach oleju, często mieszając, podsmażamy szalotkę (przez około 3 minuty). Dodajemy czosnek oraz imbir, smażymy razem przez około minutę. Dodajemy krewetki, lekko solimy i smażymy 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy makaron ryżowy i różyczki brokuła. Smażymy mieszając przez 1 minutę. 
  • Przesuwamy składni na bok, lekko przechylamy patelnię i wlewamy sos sojowy wymieszany z miodem i sokiem z limonki. Podgrzewamy, aż lekko zgęstnieje. Mieszamy z resztą składników na patelni.
  • Dodajemy olej sezamowy, kolendrę lub natkę pietruszki oraz pokrojoną papryczkę chili.
  • Podajemy obficie skrapiając limonką.

1 komentarz: