STIR-FRY czyli mieszaj i smaż to technika gotowania w której produkty są krótko smażone ( na mocno rozgrzanym oleju) i często mieszane. Zgodnie z tą zasadą przygotowałam szeroki makaron ryżowy z marynowanymi kawałkami kurczaka, cieniutkimi paskami marchewki, czerwonej słodkiej papryki i kiełkami fasoli mung. Dzień wcześniej możemy zamarynować kurczaka i pokroić warzywa, a następnego dnia po pracy, w 15 minut mamy pyszny obiad, który zawsze się udaje. Fantastyczny efekt osiągnięty przy minimalnym wkładzie pracy.
---------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje
KURCZAK W MARYNACIE
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
WARZYWA
- 1 marchewka pokrojona w cienkie paseczki
- 1/2 małego pora pokrojonego w krążki
- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paseczki
- 1/2 szklanki kiełków fasoli mung
- 30 g suszonych grzybków shiitake/ kilka godzin wcześniej namoczonych w wodzie i pokrojonych w paseczki
SOS
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyża cukru trzcinowego
- 2 łyżki octu ryżowego
DODATKOWO
- 200 g szerokiego makaronu ryżowego
- 1 duża szalotka pokrojona w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku starte na tarce lub pokrojone w plasterki
- 2 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego
- 1/2 papryczki chili pokrojonej w plasterki
- 1 łyżka posiekanych listków kolendry, bazylii lub natki pietruszki
- cząstki limonki lub cytryny do wyciśnięcia
WYKONANIE
- MAKARON gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody przez około 3-4 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą na sitku.
- FILETY Z KURCZAKA myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i oczyszczamy z białych błon. Kroimy na cieniutkie plastry, przekładamy na półmisek. Nacieramy szczyptą soli, pieprzem, ostrą papryką oraz chińską przyprawą 5 smaków. Mieszamy z sosem sojowym i sokiem z limonki. Odstawiamy na minimum 20 minut do zamarynowania.
- Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce.
- W woku lub na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego. Dodajemy pokrojoną szalotkę i smażymy mieszając przez 2 minuty. Wrzucamy pokrojony lub starty czosnek. Mieszamy i dodajemy zamarynowane kawałki kurczaka. Smażymy na dużym gazie, cały czas mieszając przez około 3 minuty.
- Stopniowo nie przerywając procesu smażenia dodajemy warzywa. Smażymy przez około 2 minuty. Przesuwamy składniki na bok, lekko przechylamy patelnię i wlewamy sos. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, a całość lekko zagęści. Mieszamy z pozostałymi na patelni składnikami.
- Dodajemy makaron ryżowy, mieszamy i chwilę razem podgrzewamy.
- Posypujemy papryczką chili i kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz