CHLEBEK MLECZNY


Proste przepisy zaskakują najbardziej...Delikatny chlebek drożdżowy na mleku i słodkiej śmietance jest bardzo puszysty, mięciutki i wprost rozpływa się w ustach. Ciasto dobrze się wyrabia i szybko wyrasta. Jest plastyczne. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i kroimy go na 16 części, które układamy w wysmarowanej masłem formie. Możemy podzielone na części ciasto upiec w dwóch keksówkach lub okrągłej tortownicy.  Chleb pieczony w dwóch mniejszych i węższych formach będzie wyższy niż ten pieczony w jednej szerokiej formie. Ale zawsze wyjdzie pulchny i dobrze wyrośnięty
Upieczony chlebek dobrze smakuje zarówno ze słonymi jak i słodkimi dodatkami. Dla mnie najlepszy z grubą warstwą masła.
Aby chlebek jak najdłużej zachował świeżość przechowujemy go w papierowej torebce lub owijamy w lnianą/bawełnianą ściereczkę.

SKŁADNIKI
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1 szklanka ciepłego mleka 
  • 1 duże jajko (L)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
DODATKOWO: do posmarowania - 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
OPCJONALNIE: glazura - 1 łyżka cukru rozpuszczona w 1 łyżce wrzątku


WYKONANIE 
  • Do dzieży miksera wlewamy śmietankę i ciepłe mleko. Dodajemy jajko, cukier, sól i drożdże. Przesiewamy mąkę. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, przez około 10 minut.
  • Oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto pod spód ( powinno lekko się kleić) nadając kształt kuli. Przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na minimum 1 godzinę.
  • Blaszkę w której będziemy piekli chlebek smarujemy masłem.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez około 5 minut. Kolejny raz oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto w misce pod spód i wyciągamy na posypany mąką blat. 
  • Z ciasta robimy rulonik na długość blaszki, w której będziemy piekli i kroimy go na równe części ( u mnie 16). Układamy w wysmarowanej masłem blaszce zachowując odstępy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 godzinę do napuszenia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. 
  • Wierzch wyrośniętego chlebka smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika.
  • Pieczemy ok. 20 minut, aż wierzch się zrumieni (dokładny czas pieczenia zależy od blaszki jakiej użyliśmy).
  • Wyciągamy z piekarnika, lekko obkrajamy boki nożem i wyciągamy chlebek na kratkę. Wierzch pokrywamy glazurą cukrową.

3 komentarze:

  1. zapisuje przepis :) koniecznie do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. W przypadku drożdży świeżych ile ich powinno być???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 7 g suchych drożdży, to będzie 30 g świeżych

      Usuń