PUMPKIN PIE


Kruche ciasto pieczone w głębszym naczyniu, wypełnione nadzieniem ze słodkiego mleczka skondensowanego, jajek i puree z dyni. Bardzo delikatne, kremowe, o świątecznym korzennym aromacie. Idealne do herbaty na chłodniejsze jesienne dni.
Nutkę pomarańczy nadaje ciastu likier cointreau oraz dodatek smażonej w cukrze skórki pomarańczowej, którą z powodzeniem możecie zastąpić świeżo otartą skórką z 1 pomarańczy. Jeśli nie macie gotowej przyprawy piernikowej samodzielnie przygotujcie taką korzenną mieszankę. W tym celu wymieszajcie w miseczce 1/2 łyżeczki cynamonu, szczyptę imbiru, 1/4 łyżeczki mielonych goździków i tyle samo mielonej gałki muszkatołowej. Aby tarta ładniej prezentowała się na stole jej wierzch pokryłam polewą śmietankową, a na koniec udekorowałam glazurą z dżemu pomarańczowego wymieszanego z likierem cointreau. Bita śmietana nie jest konieczna, ale moim zdaniem idealnie dopełnia całość.

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki drobnego cukru 
  • szczypta soli
NADZIENIE
POLEWA ŚMIETANKOWA
  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru
GLAZURA POMARAŃCZOWA
  • 1 słoiczek dżemu pomarańczowego / można zastąpić dżemem morelowym lub brzoskwiniowym
  • 3 łyżki likieru cointreau (pomarańczowego) lub soku pomarańczowego
WYKONANIE
  • SPÓD: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, pokrojone w kostkę zimne masło. Mieszamy przez około 1 minutę, aż powstaną drobne okruszki. Dolewamy wodę i mieszamy do połączenia składników w gładkie ciasto. 
  • Żaroodporną formę na pie (rozszerzającą się ku górze) o średnicy dna 24 cm. i wysokości 5 cm. lub formę na tartę o średnicy 25-26 cm. smarujemy masłem, wylepiamy ciastem na grubość 3 mm., nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika do 190℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
  • Na schłodzone ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi lub suchą fasolą/grochem, itp.
  • Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut, następnie wyjmujemy formę, zdejmujemy obciążenie i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 10-15 minut lub do zrumienienia spodu. Wyjmujemy ( piekarnika nie wyłączamy) i zostawiamy do lekkiego przestudzenia.
  • NADZIENIE: Mleko skondensowane przelewamy do miski, dodajemy puree z dyni, jajka, przyprawę piernikową, likier cointreau i smażoną w cukrze skórkę pomarańczową. Krótko miksujemy, tylko do połączenia składników na gładką masę.
  • Płynne nadzienie wylewamy na podpieczony spód. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy ciasto, zmniejszamy temp. do 130℃.
  • POLEWA ŚMIETANKOWA: Śmietanę łączymy z cukrem i delikatnie wylewamy na upieczone ciasto. Ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 15 minut.
  • GLAZURA POMARAŃCZOWA: W rondelku podgrzewamy dżem pomarańczowy i likier. Zagotowujemy, lekko studzimy i rozprowadzamy po wierzchu ciasta.
  • Przed podaniem schładzamy w lodówce. Każdą porcję dekorujemy bitą śmietaną i opcjonalnie domowym sosem toffee.

2 komentarze:

  1. mniam! dynia rządzi również w mojej kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie! Kocham wszystko co ma w sobie dynię :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń