CIASTO PIEROGOWE



Genialne w swojej prostocie ciasto na pierogi. Z dodatkiem masła i jajka, których obecność znacznie poprawia smak i sprężystość ciasta. Takie ciasto sprawdzi się szczególnie w przypadku "luźniejszego" nadzienia lub, gdy pierogi mają być mrożone. 
Jeśli Wasz farsz jest gęsty i dobrze trzyma kształt (można uformować kuleczki) możecie przygotować ciasto pierogowe bez dodatku jajka. Wówczas dodajemy więcej wrzątku - 200 ml na 300 g maki.
W obu wariantach ciasto łatwo się wyrabia, nie wymaga podsypywania mąką, zawsze wychodzi idealnie elastyczne i miękkie. Daje się bardzo cienko rozwałkowywać i super się rozciąga, dzięki czemu pierogi mają dużo farszu, nie sklejają się i nie pękają - ani podczas formowania, ani gotowania. 
Ulepione pierożki układamy na oprószonej mąką ściereczce i luźno przykrywamy , aby nie obeschły.
__________________________________
SKŁADNIKI / 40 SZTUK
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej 
  • 125 ml wrzącej wody
  • 25 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko (można pominąć i dać więcej wody, łącznie 200 ml)
___________________________________
WYKONANIE
  • Do wrzącej wody dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia.
  • Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy sól i wodę z masłem. Lekko mieszamy łyżką i dodajemy roztrzepane jajko. Łączymy składniki, wykładamy na prószony mąką blat i zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto . 
  • Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i  odstawiamy na 15-30 minut, aby odpoczęło.
  • Ciasto oprószamy mąką i wyjmujemy na blat. Kroimy na 3-4 części i kolejno rozwałkowujemy na cienki placek o grubości 2 mm.
  •  Przy użyciu małej szklanki lub stalowej obręczy do deserów wykrawamy koła ( u mnie  o średnicy 5 cm).
  • Na każde kółko nakładamy czubatą łyżeczkę farszu tak, aby po złożeniu wypełniła wszystkie przestrzenie. 
  • Składamy na pół i dokładnie zlepiamy końce.
  • Układamy na oprószonej mąką ściereczce lub stolnicy i  przykrywamy ściereczką.
  • W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę i partiami (po około 12 sztuk) wrzucamy pierożki. Gotujemy 1-2 minuty licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową i układamy jedną warstwą na dużym płaskim talerzu.



3 komentarze:

  1. ile czasu pierogi juz uformowane mogą poleżeć bez gotowania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że ok. 30 minut pod przykryciem, na podsypanej mąką stolnicy.

      Usuń