Genialne w swojej prostocie ciasto na pierogi. Z dodatkiem masła i jajka, których obecność znacznie poprawia smak i sprężystość. Takie ciasto sprawdzi się szczególnie w przypadku "luźniejszego" nadzienia lub gdy pierogi mają być mrożone.
Jeśli Wasz farsz jest gęsty i dobrze trzyma kształt (można uformować kuleczki) możecie przygotować ciasto pierogowe bez dodatku jajka. Wówczas dodajemy więcej wrzątku - 200 ml na 300 g maki.
W obu wariantach ciasto łatwo się wyrabia, nie wymaga podsypywania mąką, zawsze wychodzi idealnie elastyczne i miękkie. Daje się bardzo cienko rozwałkowywać i super się rozciąga, dzięki czemu pierogi mają dużo farszu, nie sklejają się i nie pękają - ani podczas formowania, ani gotowania.
Ulepione pierożki układamy na oprószonej mąką ściereczce i luźno przykrywamy , aby nie obeschły.
W obu wariantach ciasto łatwo się wyrabia, nie wymaga podsypywania mąką, zawsze wychodzi idealnie elastyczne i miękkie. Daje się bardzo cienko rozwałkowywać i super się rozciąga, dzięki czemu pierogi mają dużo farszu, nie sklejają się i nie pękają - ani podczas formowania, ani gotowania.
Ulepione pierożki układamy na oprószonej mąką ściereczce i luźno przykrywamy , aby nie obeschły.
__________________________________
SKŁADNIKI / 40 SZTUK- 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
- 125 ml wrzącej wody
- 25 g masła
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajko (można pominąć i dać więcej wody, łącznie 200 ml)
___________________________________
WYKONANIE
- Do wrzącej wody dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia.
- Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy sól i wodę z masłem. Lekko mieszamy łyżką i dodajemy roztrzepane jajko. Łączymy składniki, wykładamy na prószony mąką blat i zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto .
- Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na 15-30 minut, aby odpoczęło.
- Ciasto oprószamy mąką i wyjmujemy na blat. Kroimy na 3-4 części i kolejno rozwałkowujemy na cienki placek o grubości 2 mm.
- Przy użyciu małej szklanki lub stalowej obręczy do deserów wykrawamy koła ( u mnie o średnicy 5 cm).
- Na każde kółko nakładamy czubatą łyżeczkę farszu tak, aby po złożeniu wypełniła wszystkie przestrzenie.
- Składamy na pół i dokładnie zlepiamy końce.
- Układamy na oprószonej mąką ściereczce lub stolnicy i przykrywamy ściereczką.
- W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę i partiami (po około 12 sztuk) wrzucamy pierożki. Gotujemy 1-2 minuty licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową i układamy jedną warstwą na dużym płaskim talerzu.
ile czasu pierogi juz uformowane mogą poleżeć bez gotowania
OdpowiedzUsuńMyślę, że ok. 30 minut pod przykryciem, na podsypanej mąką stolnicy.
UsuńCiasto jest super
OdpowiedzUsuń