Domowe, orientalne pierożki wypełnione pikantnym farszem z ugotowanego mięsa kaczki i rosołowych warzyw. Doprawiłam je czosnkiem, imbirem i świeżą kolendrą, a po ugotowaniu podałam z ciepłym sosem śliwkowym oraz orzeźwiającą salsą z mango. Sekretem pierożków jest zarówno delikatne, soczyste nadzienie jak i miękkie elastyczne ciasto, które dobrze się wyrabia i nie rozkleja.
Takie pierożki są dobrym sposobem na wykorzystanie mięsa i warzyw z ugotowanego rosołu (można też użyć mięsa kurczaka). Równie dobrze smakują podane prosto z wody jak i po po podsmażeniu.
------------------------------------------
SKŁADNIKI / 25-30 sztukCIASTO PIEROGOWE np. z tego przepisu
FARSZ
- 1 i 1/2 szklanki mięsa kaczki / ugotowanego jak do rosołu, obranego ze skóry i kości
- 1/2 szklanki warzyw z rosołu (marchew, seler, pietruszka)
- 1 cebula drobno pokrojona
- 1 ząbek czosnku starty na tarce
- 1 łyżeczka startego na tarce imbiru
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/3 szklanki bulionu lub wody
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- garść listków kolendry lub natki pietruszki
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 mango pokrojone w małą kostkę
- 1/3 papryczki chili / drobno pokrojonej
- 1/2 małej czerwonej cebuli / pokrojonej w drobną kosteczkę
- garść posiekanych listków kolendry lub natki pietruszki
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
SOS ŚLIWKOWY
- 5 suszonych, niewędzonych śliwek lub 3-4 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/2 szklanki bulionu lub wody
- sólo morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
- Przygotowujemy CIASTO PIEROGOWE i odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło.
- SALSA: Wszystkie składniki łączymy w miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z limonki, polewamy oliwą. Mieszamy.
- SOS ŚLIWKOWY: Wszystkie składniki sosu wrzucamy do rondelka i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, blendujemy i zagotowujemy ponownie. Gęstość sosu regulujemy dolewając lub odparowując bulion lub wodę.
- FARSZ: Na patelni (na średniej mocy palnika) na 2 łyżkach oliwy szklimy cebulę (przez ok. 5-7 minut) - co jakiś czas mieszając. Dodajemy starty na tarce imbir i czosnek oraz oczyszczone mięso z kaczki. Smażymy mieszając przez około 2 minuty. Dolewamy 1/3 szklanki białego wina i chwilę odparowujemy. Wlewamy bulion i dorzucamy gotowane warzywa z rosołu. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i chili w proszku. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Lekko odparowujemy. Zostawiamy do przestygnięcia, po czym, razem z listkami kolendry lub natki pietruszki mielimy w maszynce (ewentualnie rozdrabniamy w malakserze).
- Przygotowanym farszem nadziewamy pierogi. Ustawiamy grzbietem do góry, na ściereczce oprószonej mąką i lekko dociskamy spód każdego pierożka do blatu. Przykrywamy folią spożywczą, aby nie obeschły. Wrzucamy partiami na osolony wrzątek. Gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy 2 minuty, łyżką cedzakową przekładamy na talerz.
- Podajemy od razu po przygotowaniu (lub odsmażane) z dodatkiem ciepłego sosu śliwkowego i salsy z mango.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz