CIASTO Z DYNIĄ, ORZECHAMI I CZEKOLADĄ


Smaczne ciasto, idealnie wpasowujące się w jesienną porę roku. Wilgotne dzięki dyni lub jabłkom i długo zachowujące świeżość. Z dużą ilością orzechów, migdałów i gorzkiej czekolady. Opcjonalnie także z dodatkiem posiekanych suszonych owoców np. daktyli, moreli, śliwek, rodzynek. 
Wierzch ciasta wykończyłam warstwą powideł śliwkowych i Nutelli oraz kremem z serka mascarpone i domowego sosu toffee. Całość posypałam pestkami granatu.  Tak wykończone ciasto najlepiej jest przechowywać w lodówce, w plastikowym pojemniku, a odpowiednią porcję ciasta wyjąć 15 minut przed planowanym podaniem, aby trochę się ociepliła.  Jeśli zrezygnujecie z warstwy serka, przez kilka kolejnych dni po upieczeniu, śmiało możecie trzymać je na blacie pod przykryciem z folii aluminiowej lub spożywczej.
SKŁADNIKI
CIASTO
wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową
  • 4 jajka
  • 2 szklanki startego na tarce ( na dużych oczkach) miąższu dyni / można zastąpić jabłkami
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych migdałów
  • 1 szklanka bakalii / daktyli, moreli, śliwek
  • 100 g gorzkiej czekolady / pokrojonej w kostkę
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 szklanki roztopionego masła lub oleju
WIERZCH
  • 3 łyżki Nutelli + 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 250 g mascarpone + 3 łyżki sosu toffee lub masy kajmakowej
  • pestki granatu
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  • Suszone owoce zalewamy wrzątkiem i odcedzamy na sitku po 5-10 minutach.
  • Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę ( ok. 10 minut). Cały czas ubijając łyżka po łyżce dodajemy roztopione masło. 
  • Bezpośredni do miski z ubitymi jajkami przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia składników.
  • Dodajemy jabłka, orzechy, bakalie i czekoladę. Mieszamy szpatułką lub łyżką, bardzo delikatnie, starając się nie zniszczyć delikatnej struktury ubitych jajek.
  • Wykładamy ciasto do formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika.
  • Pieczemy przez około 35-45 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • Upieczone ciasto zostawiamy na kratce do lekkiego przestygnięcia. Smarujemy polewą z Nutelli i powideł. Dekorujemy kremem z serka mascarpone i sosu toffee.  Wierzch posypujemy pestkami granatu.

3 komentarze:

  1. śliczne fotografie, ciasto wyglądą na bardzo smaczne z checią zabrałabym kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest boskie! Ostatnio nigdzie nie mogę dyni dorwać, ale jak tylko kupię to robię ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń