DELIKATNIE CZOSNKOWE NUGGETSY Z KURCZAKA


Domowe nuggetsy z kurczaka są w moim domu jednym z lepszych sposobów na obiad dla dzieci.   Niewielkie, dość cienkie  kawałki kurczaka marynuję w czosnku, papryce i mleku, a następnie obtaczam w delikatnej japońskiej panierce Panko. Przygotowuje się ją z dużych kawałków białego pieczywa, dzięki czemu po usmażeniu jest bardzo chrupiąca, ale i delikatna równocześnie. Dostaniecie ją w sklepach z orientalną żywnością lub przez internet. 
Kurczaczki najlepiej jest smażyć na umiarkowanym ogniu, na większej ilości oleju, tak minimum 0,5 cm. Więcej tłuszczu, to bardziej chrupiąca panierka, mniej nasiąknięte tłuszczem filety i ładny złoty kolor. Po usmażeniu odsączam nuggetsy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję z miseczką słodkiego sosu chili wymieszanego z majonezem i skropionego sokiem z limonki. Przygotowane w ten sposób nuggetsy zawsze wychodzą takie jak lubię - soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz.  Mogą być doskonałą przekąską na przyjęciu, a w połączeniu z ziemniaczkami (lub ryżem) i surówką będą stanowiły pełnowartościowy obiad.  Świetnie smakują także po ostudzeniu, dlatego z powodzeniem można zabrać je ze sobą na piknik, do pracy lub przygotować z nich pyszną kanapkę. 

SKŁADNIKI / 2 porcje
NUGGETSY
  • 2 małe piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/5 łyżeczki chili w proszku
  • 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
  • 2 szklanki panierki panko lub mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mleka
SŁODKI MAJONEZ CHILI
  • 4 łyżki słodkiego sosu chili
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z limonki 
  • szczypta soli (opcjonalnie)
WYKONANIE
  • SOS: W miseczce mieszamy majonez i słodki sos chili. Doprawiamy szczyptą soli i sokiem z limonki. Odstawiamy.
  • NUGGETSY: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, oczyszczamy z białych błon i kostek. Każdą pierś kroimy wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na cienkie plasterki. Przekładamy na półmisek, doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Nacieramy rozdrobnionym czosnkiem, zalewamy mlekiem. Mieszamy, odstawiamy na mnimum 20 minut do zamarynowania.
  • Na drugi półmisek wysypujemy panierkę panko lub mąkę i obtaczamy w niej wyjęte z mleka kawałki kurczaka ( jeden po drugim). Ponownie zanurzamy w mleku i na koniec znowu w panierce. Układamy na dużym talerzu.
  • Na patelni rozgrzewamy minimum 0,5 cm warstwę oleju. Delikatnie układamy kawałki kurczaka. Zmniejszamy ogień na umiarkowany i smażymy, aż zrobią się złotobrązowe. Odwracamy i smażymy kilka minut (w zależności od grubości kawałków). 
  • Przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia. 
  • Podajemy ze słodkim majonezem chili i opcjonalnie z cząstkami limonki do wyciśnięcia.

1 komentarz: