DOMOWA PRZYPRAWA PIERNIKOWA


Warto pokusić się o zrobienie domowej, doskonale skomponowanej przyprawy do piernika. Pachnie przepięknie, jest ciemniejsza i o wiele bardziej aromatyczna i wydajna od sklepowej przyprawy z torebki. Ponadto nie zawiera mąki pszennej, cukru i kakao. W jej skład wchodzą cynamon, goździki, ziele angielskie, imbir, kardamon i anyż. 
Ta korzenna mieszanka przypraw podkreśli smak wielu wypieków, np. ciast z dynią, szarlotki, piernika, a także gorących napojów ( grzanego wina, piwa, kawy, herbaty). Warto mieć taki wyjątkowy i aromatyczny słoiczek... Tym bardziej, że to prawdziwa bomba antyoksydacyjna.
SKŁADNIKI 
  • 6 łyżek mielonego cynamonu (30-40 g)
  • 4-6 ziaren czarnego lub różowego pieprzu
  • 2 łyżki mielonego imbiru (12 g)
  • 2 łyżki całych goździków (10 g)
  • 1 starta na tarce gałka muszkatołowa (10 g)
  • 1 łyżka ziaren kolendry (4 g)
  • 1 łyżka  ziaren ziela angielskiego (5 g)
  • 1  łyżka wyłuskanych ziaren kardamonu (5 g)
  • ziarna wyłuskane z 3 gwiazdek anyżu (3 g)
WYKONANIE
  • Na suchą patelnię kładziemy ziarna kardamonu i pieprzu, ziele angielskie, goździki, ziarenka anyżu i kolendry. Prażymy, aż zaczną uwalniać aromaty. Mielimy partiami w młynku do kawy lub rozcieramy w moździerzu.
  • Zmielne przyprawy mieszamy z cynamonem, imbirem i startą gałką muszkatołową. Przesypujemy do słoika, szczelnie zamykamy. Przechowujemy z dala od światła.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz