SAŁATKA JARZYNOWA


Klasyczna polska sałatka przygotowana z gotowanych ziemniaków, marchewki, pietruszki i selera. Z dodatkiem zielonego groszku, domowych ogórków kiszonych i delikatnego sosu majonezowo -musztardowego. Najczęściej przygotowuję ją gotując warzywa na parze, a groszek konserwowy zastępując ugotowanym groszkiem mrożonym. Dzięki temu warzywa zachowują witaminy i sole mineralne, sałatka ma bogatszy smak, a groszek piękny, intensywnie zielony kolor. Do przygotowania tej sałatki zdarza mi się także wykorzystywać warzywa pozostałe po ugotowaniu bulionu drobiowego lub wegańskiego - w ten sposób nic się nie marnuje ;-). W lżejszej wersji można zwiększyć ilość selera i pietruszki, a  zredukować lub zupełnie pominąć dodatek ziemniaków. Najsmaczniejsza jest sałatka w której warzywa pokrojone są jak najdrobniej.

SKŁADNIKI / 6 porcji
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 3 średniej wielkości ogórki kiszone
  • 3 jajka / najlepiej ekologiczne
  • 1/3 średniej wielkości selera
  • 1 pietruszka 
  • 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę, przelana wrzątkiem i odsączona na sicie
  • 1 szklanka groszku mrożonego (ugotowanego)  lub konserwowego ( najlepiej ekstra drobnego) 
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny ( opcjonalnie)
  • 1 łyżka gęstej śmietany ( opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • około 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2  łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
OPCJONALNIE: posiekany koperek lub pokrojony szczypiorek do dekoracji
WYKONANIE
  • Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki szorujemy - nie obieramy. Gotujemy do miękkości na parze lub, niewielkiej ilości osolonej wody (tylko tyle, by zakryła warzywa). W trakcie gotowania sprawdzamy twardość warzyw i sukcesywnie odławiamy, kiedy są już gotowe - miękkie, ale wciąż jędrne. Odcedzamy, studzimy i obieramy. Kroimy w małą kosteczkę, przekładamy do dużej miski.
  • Jajka gotujemy 5 minut licząc od zagotowania się wody. Studzimy i obieramy ze skorupek. Kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski z warzywami.
  • Ogórki kiszone również kroimy w kosteczkę i razem z posiekaną cebulą i odsączonym groszkiem dodajemy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem. 1-2 łyżki pokrojonych warzyw możemy odłożyć do dekoracji.
  • Majonez mieszamy z oliwą, musztardą i opcjonalnie z łyżką śmietany i soku z cytryny,. Dodajemy do warzyw i bardzo delikatnie mieszamy. Jeśli sałatka wydaje nam się za sucha możemy dodać więcej majonezu.
  • Przekładamy do czystej salaterki, dekorujemy odłożonymi warzywami i posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. 
  • Do czasu podania przechowujemy w lodówce, pod przykryciem z folii spożywczej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz