CALZONE Z CHORIZO I SEREM

Pyszne i dobrze wypieczone pierożki z ciasta jak na pizzę. Wypełnione ciepłym i ciągnącym serem oraz pikantną kiełbaską chorizo. Podane z dodatkiem dipu jogurtowo-czosnkowego i sosu zioło-pomidorowego smakują lepiej niż klasyczna pizza i zawsze  są hitem każdego przyjęcia ( także tego dla dzieci).
 Nie są trudne w przygotowaniu, ale jak każdy wypiek drożdżowy potrzebują czasu, aby wyrosnąć i nabrać lekkości. 
Ważne jest, aby ciasta nie rozwałkowywać zbyt cienko, a lepiąc pierożki nie nakładać zbyt dużo nadzienia i mocno złączyć ciasto.  Do środka calzone nie należy dodawać sosów, ani mokrego farszu, który podczas pieczenia mógłby spowodować ich otwieranie się lub pękanie.
Pierożki można odgrzewać w piekarniku pod przykryciem z folii aluminiowej

SKŁADNIKI / około 16 sztuk
  • ciasto na pizzę z TEGO PRZEPISU
  • 2/3 szklanki chorizo /  pokrojonego w cienkie plastry, a następnie w kosteczkę 
  • 2 szklanki sera / startego na tarce lub rozdrobnionego (mozzarella, cheddar, gouda, gruyere)
  • sos pomidorowy do podania np. połowa ilości sosu z TEGO PRZEPISU
  • dip jogurtowo-czosnkowy (3 łyżki jogurtu mieszamy z 1 łyżką majonezu, dodajemy starty na tarce ząbek czosnku i szczyptę soli, mieszamy)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku / do posypania 
WYKONANIE
  • Przygotowujemy CIASTO NA PIZZĘ, odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Przygotowujemy SOS POMIDOROWY i dip jogurtowo-czosnkowy, przelewamy do miseczek, odstawiamy.
  • Ser ścieramy na tarce( mozzarellę rozdrabniamy palcami).
  • Pokrojone w kosteczkę chorizo podsmażamy na suchej patelni przez około 2-3 minuty. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości około 1 cm. Szklanką wycinamy kółka o średnicy około 9-10 cm. Na środek każdego placuszka nakładamy łyżeczkę chorizo i łyżkę tartego sera. Zlepiamy brzegi ciasta i formujemy  pierożki. Układamy w odstępach, na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Wierzch smarujemy oliwą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 210℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
  • Wyrośnięte pierożki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 12-15 minut lub do czasu, aż wierzch się zrumieni.
  • Posypujemy słodką papryką w proszku, podajemy z dipem jogurtowo-czosnkowym i sosem ziołowo-pomidorowym.



4 komentarze:

  1. ile gram chorizo zmieści się w 2/3 szklanki, a ile gram sera w dwóch?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W 2 szklankach zmieści się ok 150 g tartego sera, 2\3 szklanki drobno pokrojonej chorizo, to ok 100 g.

      Usuń