Kanapki z kremowym awokado, ugotowanym na twardo jajkiem oraz piklami z czerwonej cebuli i kaparów. U mnie na aromatycznym chlebie na zakwasie.
Idealne na śniadanie, brunch lub lekką kolację. Nie tylko pięknie się prezentuję, ale przede wszystkim wspaniale smakują.
-------------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje- 1 dojrzałe awokado
- 1 mała czerwona cebula
- 2 jajka
- 4 kromki pieczywa
- 1 łyżka małych kaparów ze słoiczka lub kilka szt. dużych kaparów (pokrojonych w plastry)
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- PRZYPRAWY: sól, pieprz, chili w proszku
- kilka listków natki pietruszki do dekoracji
WYKONANIE
- Jaja wkładamy do rondelka, zalewamy zimną wodą, lekko solimy i stawiamy na ogniu. Gotujemy 5 minut, licząc od zagotowania się wody. Odlewamy gorącą wodę, a dolewamy zimną. Zbijamy skorupki i odstawiamy na 2 minuty. Obieramy, przed użyciem kroimy w plastry.
- Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie w cieniutkie piórka.
- W miseczce energicznie mieszamy 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny i syrop klonowy. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i chili w proszku.
- Do przygotowanego sosu wrzucamy pokrojoną w cieniutkie piórka czerwoną cebulę i kapary. Mieszamy, odstawiamy na 10 minut do zamarynowania.
- Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, łyżką wydrążamy miąższ, przekładamy do miseczki. Rozgniatamy widelcem, skrapiamy 1 łyżką soku z cytryny i 1 łyżką oliwy. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Mieszamy.
- Kromki pieczywa układamy na patelni grillowej lub zwykłej i podpiekamy z obu stron, aż się zrumienią i zrobią chrupiące. Opcjonalnie można natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku.
- Na grzankach rozsmarowujemy awokado, układamy plasterki jajka oraz zamarynowaną cebulkę i kapary. Dekorujemy listkami natki pietruszki. Oprószamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz