KANAPKA Z AWOKADO, JAJKIEM I CZERWONĄ CEBULKĄ

Kanapki z kremowym awokado, ugotowanym na twardo jajkiem oraz piklami z czerwonej cebuli i kaparów. U mnie na aromatycznym chlebie na naturalnym zakwasie, z dużą ilością suszonych pomidorów , oliwek oraz ziół. 
Idealne na śniadanie, brunch lub lekką kolację. Nie tylko pięknie się prezentuję, ale przede wszystkim wspaniale smakują. Zawierają wszystko to, co uwielbiam. 

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mała czerwona cebula / pokrojona w cieniutkie piórka
  • 2 jajka ugotowane na twardo / gotowane 5 minut licząc od zagotowania się wody
  • 4 małe kromki pieczywa
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta chili w proszku
  • 1 łyżka kaparów
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny / limonki
  • skórka otarta z 1/2 cytryny / limonki
WYKONANIE
  • W miseczce energicznie mieszamy 2 łyżki oliwy i 2 łyżki soku z cytryny. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i chili w proszku. Do przygotowanego sosu wrzucamy pokrojoną w cieniutkie piórka czerwoną cebulę i 1 łyżkę kaparów. Mieszamy, odstawiamy na 10 minut do zamarynowania.
  • Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, łyżką wydrążamy miąższ, przekładamy do miseczki. Rozgniatamy widelcem ( można niedokładnie), skrapiamy 1 łyżką soku z cytryny i 1 łyżką oliwy. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Mieszamy.
  • Kromki pieczywa układamy na patelni grillowej lub zwykłej i podpiekamy z obu stron, aż zrobią się chrupiące.
  • Na grzankach rozsmarowujemy awokado, układamy plasterki jajka oraz zamarynowaną cebulkę i kapary.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz