Caldo verde to portugalska zupa z ziemniakami i jarmużem, której przepis zaskakuje prostotą i niewielką ilością składników.
Znajdziecie w niej także pikantną, paprykową kiełbaskę chorizo. Czasami, przygotowując tę zupę, połowę ziemniaków zastępuję białą fasolą (ugotowaną lub z puszki). Po ugotowaniu część ziemniaków blenduję i z powrotem dodaję do zupy. W ten sposób nabiera odpowiedniej tekstury, jest bardziej gęsta, a wszystkie składniki lepiej się ze sobą łączą.
_______________________________________________________
SKŁADNIKI / 6 porcji
ZUPA
- 1, 5 l bulionu (u mnie woda + bulion warzywny ze słoiczka)
- 2 łyżki oliwy
- 100 g kiełbaski chorizo pokrojonej w drobną kostkę
- 100 g jarmużu
- 3 ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
PRZYPRAWY
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/5 łyżeczki chili w proszku
_________________________________________________________
WYKONANIE
- Listki jarmużu myjemy, odrzucamy twarde łodyżki i drobno siekamy.
- Cebulę, kiełbaskę chorizo i ziemniaki kroimy w małą kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w półplastry. Czosnek ścieramy na tarce lub kroimy w plasterki.
- Całość przekładamy do garnka. Dodajemy oliwę i stawiamy na małym ogniu.
- Smażymy 5-10 minut, często mieszając, aż kiełbaska się wytopi, a cebula zmięknie. Nie rumienimy.
- Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką, wędzoną i ostrą papryką w proszku. Podsmażamy przez kolejne 2 minuty.
- Wlewamy gorący bulion i dodajemy listki jarmużu. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego.Gotujemy 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 10 minut. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
- OPCJONALNIE, 1 szklankę ugotowanych ziemniaków wraz z 6 łyżkami zupy przekładamy do innego naczynia i blendujemy. Przelewamy z powrotem do zupy, mieszamy i podgrzewamy.
- Przed podaniem posypujemy wędzoną papryką w proszku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz