PORTUGALSKA ZUPA CALDO VERDE

 Świetna i błyskawiczna portugalska zielona zupa Caldo Verde, której przepis zaskakuje prostotą i niewielką ilością składników. Jej podstawowymi składnikami są ziemniaki, bardzo drobno pokrojona zielona kapusta galicyjska couve gallega (niedostępna w Polsce) oraz pikantna kiełbaska chourico. 
W mojej wersji tej jesiennej i rozgrzewającej zupy kapustę zastąpiłam jarmużem, a chourico - łatwiej dostępną, pikantną kiełbaską chorizo. Znalazły się także pokrojone w drobną kostkę świeże pomidory oraz natka pietruszki i kolendra. Czasami, przygotowując tę zupę, połowę ziemniaków zastępuję białą fasolą (ugotowaną lub z puszki), a pod koniec gotowania dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego. Po ugotowaniu część ziemniaków blenduję i z powrotem dodaję do zupy. W ten sposób nabiera odpowiedniej tekstury, jest bardziej   gęsta, a wszystkie składniki lepiej się ze sobą łączą.

SKŁADNIKI / 4 porcje
ZUPA
  • 1/5 l bulionu ( wywaru warzywnego lub wody)
  • 80 g kiełbaski chorizo pokrojonej w drobną kostkę
  • 80 g jarmużu
  • 2-3 szklanki ziemniaków pokrojonych w 1 cm. kostkę (ok. 4 ziemniaki)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku starte na tarce
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
PRZYPRAWY
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/5 łyżeczki chili w proszku
OPCJONALNIE: 2 pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę
WYKONANIE
  • W garnku na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę. Dodajemy masło, pokrojoną cebulę, smażymy mieszając, aż zmięknie i zrobi się szklista ( przez około 5 minut). Dodajemy chorizo oraz starty czosnek. Smażymy 2 minuty, często mieszając, aż kiełbaska troszkę się wytopi.
  • Dodajemy pokrojone ziemniaki, doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Podsmażamy przez kolejne 2 minuty.
  • Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. Gotujemy na małym gazie przez około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. 
  • Dodajemy umyte i posiekane listki jarmużu (bez twardych łodyżek). Gotujemy przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. 
  • 1 szklankę ugotowanych ziemniaków wraz z 4 łyżkami zupy przekładamy do innego naczynia i blendujemy. Przelewamy z powrotem do zupy, mieszamy i podgrzewamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gęstość zupy regulujemy bulionem.
  • Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i kolendrą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz