PSZENNE TORTILLE


Cieniutkie i  mięciutkie tortille pszenne, które nie kruszą się i nie łamią. Mają zdecydowanie lepszy smak od kupnych i co najważniejsze nie zawierają żadnych sztucznych dodatków. Do ich przygotowania nie potrzeba nic więcej poza mąką, wodą i olejem.  Samo ciasto bardzo dobrze się wyrabia, a dzięki zaparzaniu gorącą wodą jest pulchne i elastyczne. 
Takie placuszki idealnie nadają się do przygotowywania burrito, quesadilli, wrapów lub nachosów.
Zawsze przygotowuję ich więcej i trzymam w lodówce zamknięte w plastikowym pojemniku lub owinięte w folię spożywczą. Usmażone tortille można przełożyć papierem pergaminowym, szczelnie zamknąć i zamrozić.  Gotowe tortille podgrzewamy w piekarniku( rozgrzanym do 170℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu) owinięte w folię aluminiową, przez około 15 minut. Można też ułożone w stosik tortille ułożyć na rozgrzanej suchej patelni i na małym ogniu podgrzewać, przekładając co chwilę placki ze spodu na wierzch.
SKŁADNIKI / 16 sztuk
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1i 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1/3 szklanki oleju / roztopionego masła lub smalcu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia / można pominąć
WYKONANIE
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia( jeśli używamy) przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i gorącą wodę. Mieszamy łyżką lub mieszadłem miksera. Następnie wyciągamy ciasto na blat i wygniatamy rękoma, aż zrobi się jednolite, mięciutkie i elastyczne. Gdyby po kilku minutach wyrabiania ciasto wydawało się nam kleiste, możemy podsypać blat mąką i chwilę jeszcze powygniatać.
  • Gotowe ciasto formujemy w kulę, natłuszczamy oliwą, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30-40 minut, aby "odpoczęło".
  • Ciasto dzielimy na pół i z każdej połówki formujemy wałek. Oba wałeczki dzielimy na 8 równych części i formujemy z nich kulki. Każdą kulkę natłuszczamy olejem i odstawimy pod przykryciem z folii na 15-30 minut.
  • Na lekko natłuszczonym blacie, przygotowane kulki kolejno rozwałkowujemy na cienkie placki o średnicy około 21 cm. Najlepiej rozwałkować 2-3 sztuki na blacie i dopiero zacząć smażyć, a w międzyczasie wałkować kolejny placek. Ostateczny kształt można nadać delikatnie formując dłońmi placek rozwałkowany na natłuszczonym blacie.
  • Placki układamy na rozgrzanej suchej patelni (najlepiej żeliwnej) i smażymy przez około 25 sekund z każdej strony lub do momentu, gdy tortilla wypełni się pęcherzykami powietrza i pokryje brązowymi plamkami. Nie trzymamy placków zbyt długo na ogniu, bo stwardnieją i będą się kruszyć. Odpowiednio dostosowujemy stopień rozgrzania patelni. Jeśli plamki mają zbyt ciemny kolor, zmniejszamy ogień, a jeśli zbyt długo się rumienią - zwiększamy moc palnika.
  • Usmażone tortille zdejmujemy z patelni i układamy w stosik. Zawijamy w wilgotną lnianą lub bawełnianą ściereczką, aby zmiękły i lepiej się rolowały. Można także od razu po ostudzeniu zamknąć tortille w strunowym woreczku. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz