Pyszne, kremowe risotto wegetariańskie. Ugotowane na warzywnym bulionie z dodatkiem białego wina oraz świeżych i suszonych pomidorów. Na koniec doprawione parmezanem. Danie łatwo zmienić na wegańskie, wystarczy masło zastąpić oliwą, a zamiast parmezanu użyć płatków drożdżowych.
-------------------------------
SKŁADNIKI/ 3-4 PORCJE
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- 50 g masła
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 6 kawałków suszonych pomidorków z zalewy
- 200 g (1 szklanka) surowego ryżu do risotto (arborio, carnaroli)
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 600 ml bulionu warzywnego (u mnie woda i 1 łyżka bulionu ze słoiczka)
- 2 duże pomidory malinowe (400 g) lub 400 g krojonych pomidorów z puszki
- mały pęczek natki pietruszki
- 30 g sera parmezan lub grana padano
- sól i pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta płatków chili
DO PODANIA: 50 g pomidorków cherry pokrojonych na połówki*, pesto z bazylii, orzeszki pinii,
WYKONANIE
- Cebulę drobno siekamy, czosnek kroimy w plasterki. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Listki natki pietruszki siekamy, oddzielnie drobniutko kroimy łodyżki.
- Świeże pomidory, jeśli używamy, kroimy w małą kostkę (można sparzyć i obrać ze skóry).
- W szerokim garnku, na średnim ogniu, na 2 łyżkach oliwy i 25 g masła, szklimy cebulę i czosnek (około 3 minuty). Często mieszamy, nie rumienimy.
- Dodajemy ryż i smażymy jeszcze 1 minutę. Wlewamy wino i gotujemy przez kilkanaście sekund, następnie dolewamy po pół szklanki gorącego bulionu i gotujemy bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, przez około 12 minut. Dodajemy kolejną porcję bulionu, gdy poprzednia będzie wchłonięta przez ryż. Na koniec ryż ma być ugotowany al dente.
- Do risotto dodajemy pokrojone pomidory i łodyżki natki pietruszki. Zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano i ostrą papryką w proszku. Gotujemy na nieco większym ogniu przez 5-7 minut.
- Dodajemy pomidorki cherry, pozostałe 25 g masła i tarty parmezan. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy z ognia. Zostawiamy na 3 minuty.
- Zdejmujemy pokrywkę, delikatnie mieszamy i nakładamy do głębokich talerzy.
- Dekorujemy posiekaną natką pietruszki, orzeszkami pinii i i opcjonalnie także pesto z bazylii oraz pieczonymi pomidorkami.
* Opcjonalnie można upiec dodatkowe pomidorki cherry na gałązce (oprószyć solą i pieprzem, natrzeć oliwą i piec 10 minut w 200 stopniach C)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz