SZARLOTKA POMARAŃCZOWA



Kruchutkie, i delikatna ciasto przełożone cienką warstwą dżemu pomarańczowego i grubą warstwą  prażonych z cynamonem jabłek. Smak i atrakcyjność ciasta wzbogaciłam chrupiącą, pachnącą masłem, kruszonką z dodatkiem wiórków kokosowych oraz pysznym pomarańczowym sosem. W zależności od odmiany jabłek jakich użyjecie może ulec zmianie ilość podanego w przepisie cukru. Miejcie to na uwadze i kierujcie się w tym względzie własnym smakiem.  Fajną sprawą jest to, że przygotowanie ciasta można rozłożyć w czasie i surowe ciasto na spód i kruszonkę przygotować dzień wcześniej. Spód dodatkowo można wcześniej upiec i przykryty lnianą lub bawełnianą ściereczką przechowywać na blacie, do czasu, gdy będzie potrzebny. 
Szarlotka pomarańczowa, to idealne ciasto na imprezy lub gdy chcemy upiec ciasto, które zachowa świeżość i smak przez kilka kolejnych dni.  
SKŁADNIKI
KRUCHY SPÓD
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej lub ryżowej
  • 150 g schłodzonego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
JABŁKA
  • 2 kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 50-100 g cukru 
KRUSZONKA
  • 125 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki krupczatki lub ziemniaczanej
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g wiórków kokosowych
SOS POMARAŃCZOWY
  • 2 duże soczyste pomarańcze
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego
DODATKOWO: 150 g dżemu pomarańczowego do przełożenia 
WYKONANIE
  • SPÓD: Formę o wymiarach 20 x 30 cm lub 26 na 33 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. 
  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło i cukier puder. Ucieramy, aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy jajko i mieszamy do połączenia składników. 
  • Przygotowanym ciastem wylepiamy spód formy, nakłuwamy widelcem i na czas rozgrzewania piekarnika wstawiamy do zamrażarki.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Wkładamy formę ze spodem i pieczemy ok. 20 minut, lub do momentu, gdy wierzch się zrumieni. 
  • JABŁKA obieramy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy na plastry. 
  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i dodajemy 50-100 g cukru. Wrzucamy pokrojone jabłka, dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu. Smażymy mieszając od czasu do czasu, przez około 15 minut, aż jabłka będą zupełnie miękkie i zaczną się rozpadać.
  • SOS: Ostrym nożykiem ścinamy skórkę z 1 pomarańczy (tylko zewnętrzną pomarańczową część) i kroimy w cieniutkie paseczki, tzw. julienne. Wrzucamy na wrzątek i blanszujemy, trzy razy zmieniając wodę i doprowadzając ją do wrzenia. Suszymy na papierowym ręczniku.
  • Z obu pomarańczy ścinamy skórę, aż do miąższu.
  • Na średnim gazie stawiamy rondel, wsypujemy cukier i podgrzewamy go nie mieszając. Bezpośrednio nad rondelkiem z cukrem ostrym nożykiem wykrawamy cząstki z 2 pomarańczy spomiędzy białych błonek - w ten sposób uzyskujemy cząstki pomarańczy składające  się z soczystego miąższu. Wrzucamy je do rondla dodając sok z owoców, które pozostały po wycięciu miąższu. Gotujemy mieszając przez ok. 7 minut, aż sos zacznie gęstnieć i uzyska konsystencję lekkiego syropu. Dodajemy schłodzone masło, skórkę z pomarańczy oraz 2 łyżki dżemu pomarańczowego. Składniki łączymy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
  • KRUSZONKA: Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki, dodajemy wiórki kokosowe, cukier puder i pokrojone na małe kawałki masło. Ucieramy, aż powstanie drobna kruszonka.
  • Podpieczony spód smarujemy dżemem pomarańczowym, wykładamy jabłka i posypujemy kruszonką. 
  • Pieczemy 55 minut w temperaturze 180℃ bez termoobiegu.
  • Po upieczeniu odstawiamy na 30 minut do ostygnięcia. Kroimy na porcje, podajemy z sosem pomarańczowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz