Nieskomplikowane, ucierane ciasto, które zawsze wychodzi i udaje się nawet słabym kucharzom. Słodkie i kwaśne jednocześnie, z delikatnym aromatem skórki pomarańczowej.
Można je przygotować z każdymi owocami lub po prostu ze skórką otartą z cytrusów.
Aby nie wyszedł zakalec, warto stosować się do pewnych reguł. Kluczem jest odpowiednia temperatura składników oraz dokładne ich ucieranie. Przede wszystkim masło, którego używamy powinno być średnio miękkie, ani nie za twarde ani nie rozpływające się. Należy je długo i cierpliwie ucierać, szczególnie po dodaniu jajek. Pamiętajcie też, aby odpowiednio dostosować czas pieczenia do wielkości formy ( powinna być wypełniona do 2/3 objętości). Gotowość ciasta sprawdzajcie, wbijając w nie drewniany patyczek do szaszłyków - po wyjęciu, powinien być suchy. Nie można piec zbyt długo, by zanadto nie przesuszyć ciasta. W ostatnim etapie, warto sprawdzać co chwilę.
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
SKŁADNIKI
CISTO / wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
- 200 g miękkiego masła
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 200 g cukru
- 4 jajka (M)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 200 g żurawiny świeżej lub mrożonej
LUKIER KRÓLEWSKI /jego gęstość regulujemy ilością dodanego surowego białka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- około 1/3 małego surowego białka
- kilka kropel soku z cytryny
WYKONANIE
- CIASTO:Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę (u mnie okrągła forma z kominem, o średnicy 23 cm ) bardzo dokładnie smarujemy masłem i oprószamy mąką.
- Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę ( około 7 minut). Cały czas miksując, dodajemy po jednym jajku, kolejne wbijając, gdy poprzednie bardzo dokładnie połączy się z masą. Na koniec dodajemy skórkę otartą z pomarańczy.
- Bezpośrednio do miski z ubitą masą, w trzech partiach przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Za każdym razem miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia składników.
- Gotową masą wypełniamy przygotowaną formę, do 2/3 objętości. Na wierzchu rozkładamy żurawinę.
- Pieczemy około 35-45 minut lub do momentu, aż wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy.
- Ostudzone ciasto dekorujemy lukrem królewskim ( cukier puder bardzo dokładnie roztarty z surowym białkiem i sokiem z cytryny).
wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuń