PIERNIK Z MARCHEWKĄ, ORZECHAMI PEKAN i MASĄ MARCEPANOWO-ŚLIWKOWĄ



Pyszne, mięsiste i gęste ciasto piernikowe z dodatkiem tartej marchewki oraz miodu. Bogate w orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Przełożone masą z nasączonych w likierze  suszonych śliwek i marcepanu. Wykończyłam je  aksamitnym i delikatnym ganachem z gorzkiej czekolady, słodkiej śmietanki oraz odrobiny masła. Można wykonać je w ostatniej chwili lub upiec 4-5 dni przed świętami i do czasu podania przechowywać w chłodnym miejscu pod przykryciem. Można także szczelnie owinąć w folię spożywczą lub opakować w woreczek i zamrozić. Odmrażamy bez odwijania z folii, na blacie kuchennym, przez około 2 godziny.
W wersji bezglutenowej, mąkę pszenną można zastąpić - jasną lub razową - mąką orkiszową.

SKŁADNIKI / na formę keksową o wymiarach 12 x 25 cm
PIERNIK
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 szklanki marchewki startej na tarce o drobnych oczkach / ok. 2 marchewki
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki KANDYZOWANEJ SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ lub skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki DOMOWEJ PRZYPRAWY PIERNIKOWEJ
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 garści grubo pokrojonych orzechów pekan 
  • 4 łyżki miodu
  • 100 g masła
  • 125 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru / 110 g
MASA MARCEPANOWO ŚLIWKOWA
  • 10 suszonych śliwek kalifornijskich pokrojonych w kosteczkę
  • 100 g masy marcepanowej
  • 6-8 łyżek likieru amaretto i/lub brandy / soku z pomarańczy / wody
GANACHE
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietanki 30%
  • 10 g masła
WYKONANIE
  • PIERNIK: Piekarnik rozgrzewamy do 175℃, z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 12 x 25 cm dokładnie smarujemy masłem i oprószamy mąka.
  • W szerokim garnku, na małej mocy palnika rozpuszczamy masło, dodajemy miód i skórkę pomarańczową (kandyzowaną lub świeżą) oraz 2 łyżki przyprawy piernikowej i 2 łyżeczki sody oczyszczonej. Mieszamy rózgą, do połączenia składników ( masa lekko się spieni). Odstawiamy z ognia, dolewamy mleko, dokładnie mieszamy.
  • W misce ubijamy całe jajka z cukrem, aż masa zrobi się jasna i puszysta. Cały czas mieszając, przelewamy ją do masy maślanej. Na koniec, stopniowo dodajemy mąkę, bezpośrednio przesiewając ją przez sito. Mieszamy tak, aby nie było grudek.  Dodajemy tartą marchewkę i  delikatnie mieszamy.
  • Masę przekładamy  do przygotowanej formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce.
  • MASA MARCEPANOWO-ŚLIWKOWA: W małym rondelku podgrzewamy alkohol li/ub sok lub wodę ( nie zagotowujemy). Odstawiamy z ognia, dodajemy pokrojone śliwki kalifornijskie, mieszamy i odstawiamy na 20 minut  do nasączenia. W międzyczasie mieszamy i lekko dociskamy.
  • Pokrojoną masę marcepanową i nasączone śliwki wraz z pozostałym płynem blendujemy lub rozdrabniamy przy użyciu malaksera,  na gładką pastę o konsystencji powideł. Gęstość masy regulujemy likierem lub sokiem lub wodą.
  • GANACHE: W małym rondelku podgrzewamy śmietankę 30%, doprowadzamy do zagotowania i natychmiast zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamaną na kostki czekoladę i masło. Mieszamy do połączenia składników w jednolitą i aksamitną masę.
Po całkowitym ostudzeniu, piernik kroimy na pół i przekładamy masą  marcepanowo-śliwkową.  Wierzch złożonego piernika dekorujemy polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz