MIĘKKIE PIERNICZKI


Miękkie, rozpływające się  w ustach pierniczki z dodatkiem miodu, masła i jogurtu naturalnego.  Dobre od razu po upieczeniu, nie twardnieją na kamień i nie wymagają leżakowania. 
Najlepiej upiec je 1-2 dni przed świętami lub wcześniej i do czasu podania przechowywać w metalowej puszce, szklanym słoiku lub plastikowym pudełku. Są szybkie i bardzo proste do zrobienia. 
Ciasto dobrze zagniata się na gładką masę, jest dość miękkie, ale plastyczne i wcale się nie kruszy. Można dodać do niego posiekanych orzechów i/lub pominąć dodatek kakao, a jogurt zastąpić kwaśną śmietaną.  Ważne, aby nie rozwałkowywać ciasta zbyt cienko i nie trzymać pierniczków zbyt długo w piekarniku.

SKŁADNIKI
PIERNIKI 
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g miodu/ 1/4 szklanki / 3 łyżki
  • 75 g masła / pokrojonego w kosteczkę
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 żółtka
LUKIER KRÓLEWSKI: 1 szklanka cukru pudru, 1 surowe białko 
WYKONANIE
  • PIERNIKI: Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
  • W rondelku lekko podgrzewamy masło z miodem i cukrem, nie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przyprawę do piernika, kakao oraz jogurt naturalny i żółtka. Na koniec dosypujemy sodę oczyszczoną. Mieszamy do połączenia składników (masa się spieni).
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masę maślaną i mieszamy, aż składniki połączą się w jednolitą, gładką masę. Gdyby ciasto było kleiste, podsypujemy niewielką ilością mąki, tylko tyle, aby otrzymać delikatne, miękkie i elastczne ciasto. Możemy też ciasto włożyć na 15 minut do lodówki, aby zgęstniało. Im mniej mąki dosypiemy, tym pierniczki będą bardziej miękkie.
  • Oprószonymi mąką dłońmi formujemy z ciasta kulę i wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek, o grubości ok. 0,8-0,9 cm. Wycinamy kształty i układamy, w odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 5-6 minut lub krócej jeśli pierniki są cieńsze.
  • Resztki ciasta ponownie łączymy w kulę, rozwałkowujemy, wycinamy kształty, pieczemy.
  • LUKIER: Do miseczki przesiewamy cukier puder, dodajemy białko i miksujemy do otrzymania gęstego, śnieżnobiałego i puszystego lukru. 
  • Dekorujemy pierniczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz