Najlepiej upiec je 1-2 dni przed świętami lub wcześniej i do czasu podania przechowywać w metalowej puszce, szklanym słoiku lub plastikowym pudełku. Są szybkie i bardzo proste do zrobienia.
Ciasto dobrze zagniata się na gładką masę, jest dość miękkie, ale plastyczne i wcale się nie kruszy. Można dodać do niego posiekanych orzechów i/lub pominąć dodatek kakao, a jogurt zastąpić kwaśną śmietaną. Ważne, aby nie rozwałkowywać ciasta zbyt cienko i nie trzymać pierniczków zbyt długo w piekarniku.
-----------------------------------------------
SKŁADNIKIPIERNIKI
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 100 g miodu/ 1/4 szklanki / 3 łyżki
- 75 g masła / pokrojonego w kosteczkę
- 75 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 żółtka
LUKIER KRÓLEWSKI: 1 szklanka cukru pudru, 1 surowe białko lub polewa czekoladowa np. z tego przepisu
WYKONANIE
- PIERNIKI: Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
- Jogurt mieszamy z sodą oczyszczoną. W rondelku lekko podgrzewamy masło z miodem i cukrem, nie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przyprawę do piernika, kakao oraz jogurt naturalny z sodą i żółtka. Mieszamy do połączenia składników (masa się spieni).
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masę maślaną i mieszamy, aż składniki połączą się w jednolitą, gładką masę.
- Oprószonymi mąką dłońmi formujemy kulę i wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek, o grubości ok. 5mm. Wycinamy kształty i układamy, w odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok. 5-6 minut lub krócej jeśli pierniki są cieńsze.
- Resztki ciasta ponownie łączymy w kulę, rozwałkowujemy, wycinamy kształty, pieczemy.
- LUKIER: Do miseczki przesiewamy cukier puder, dodajemy białko i miksujemy do otrzymania gęstego, śnieżnobiałego i puszystego lukru.
- Dekorujemy pierniczki lukrem lub polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz