Banalnie prosty przepis na pieczonego kurczaka, taki w którym nie można nic zepsuć. Mięso zawsze wychodzi pyszne, soczyste, i pachnące przyprawami. Dobry na gorąco, ale również na zimno. Idealny sposób na rodzinny obiad, a także świetna propozycja dla wszystkich zabieganych i zapracowanych. Może być przyrządzany i doprawiany na wiele sposobów, dzięki czemu nigdy się nie znudzi. Najlepiej wybrać kurczaka ze sprawdzonego źródła lub kupić w markecie kurczaka zagrodowego.
Na dzień przed planowanym pieczeniem nacieramy go marynatą na bazie sosu teriyaki, miodu, ketchupu i whisky Jack Daniels. W dniu pieczenia wyjmujemy z lodówki i umieszczamy w żaroodpornej brytfance. Do środka wkładamy cytrynę, czosnek i szalotkę. Zostawiamy na blacie, na około 2 godziny, aby ocieplił się i w momencie wkładania do piekarnika był w temperaturze pokojowej. Pieczemy długo, w niskiej temperaturze. Podajemy z sosem przygotowanym na bazie soków pozostałych z pieczenia.
SKŁADNIKI
- 1 duży kurczak ok. 2 kg.
- 1 szalotka
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku
MARYNATA JACK DANIEL'S
- 100 ml sosu teriyaki
- 70 ml whisky Jack Daniels
- 50 ml soku z pomarańczy
- 50 ml oliwy
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka musztardy ziarnistej
WYKONANIE
MARYNATA: Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w miseczce i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
KURCZAKA myjemy, bardzo dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami, umieszczamy w żaroodpornej formie i nacieramy solą i pieprzem. Polewamy przygotowaną marynatą (także w środku). Przykrywamy folią spożywczą, wstawiamy na całą noc do lodówki lub na minimum 3-4 godziny zostawiamy na blacie.
Rano wyjmujemy kurczaka z lodówki, do środka wkładamy obrany czosnek i szalotkę. Spinamy otwór wykałaczką, nogi związujemy nicią. Umieszczamy w żaroodpornej brytfance piersiami do góry, polewamy marynatą, która znajduje się na dnie naczynia.
Piekarnik rozgrzewamy do 130℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Pieczemy kurczaka przez około 2 godziny i 30 minut lub do momentu, gdy temperatura w najgrubszym miejscu piersi osiągnie 75℃. (wbity termometr nie może dotykać kości) lub sprawdzając, czy mięso przy nóżce jest miękkie. W połowie czasu pieczenia przekładamy kurczaka na drugą stronę. Po upieczeniu studzimy około 10-15 minut na kratce.
SOS:Soki pozostałe z pieczenia kurczaka przelewamy do rondelka i podgrzewamy przez około 5 minut, aż sos lekko zredukuje się i zagęści. Polewamy nim upieczonego kurczaka lub podajemy w miseczce obok gotowej porcji mięsa.
Super marynata. Z tofu zamiast kurczaka też pycha :-)
OdpowiedzUsuń