PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ JAGLANĄ, KURCZAKIEM i KREWETKAMI


Czerwone papryki faszerowane kaszą jaglaną, kurczakiem, cukinią i krewetkami. Podane z aromatycznym i bardzo szybkim w przygotowaniu sosem pomidorowo-bazyliowym oraz opcjonalnie także z jogurtem naturalnym i świeżymi, chrupiącymi kiełkami.
Aby papryki szybko się upiekły, przed włożeniem do piekarnika, zblanszowałam je we wrzątku, a następnie wypełniłam kaszą jaglaną, którą wcześniej ugotowałam, a następnie  podsmażyłam z pokrojoną w kostkę cebulą, cukinią, papryką i zamarynowanymi kawałkami kurczaka. 
Proporcje farszu można dowolnie modyfikować, zwiększając ilość dodanych warzyw i kurczaka, a zmniejszając ilość podanej w przepisie kaszy jaglanej. 

SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 5 czerwonych papryk
  • 8 dużych krewetek oczyszczonych
  • 2/3 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki gorącego bulionu lub wody wymieszanej z 1 łyżką sosu sojowego
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 szklanka cukinii pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 filet z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku starte na tarce
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • 4 łyżki oliwy
  • przyprawy: sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, chili w proszku, 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ziaren kolendry roztartych w moździerzu, 1/2 łyżeczki kurkumy
SOS POMIDOROWO-BAZYLIOWY
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 2 garści listków bazylii
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz, chili
DO PODANIA: jogurt naturalny, kiełki brokuła
WYKONANIE
  • SOS: Pomidory blendujemy z listkami bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili i miodem. Przed podaniem podgrzewamy w rondelku.
  • KURCZAKA myjemy, osuszamy na papierowych ręcznikach i oczyszczamy z białych błon. Kroimy w cienkie plasterki a następnie w drobną kostkę. Przekładamy do miseczki, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, kolendrą, słodką papryką i odrobiną chili. Dodajemy 2 łyżki oliwy. Mieszamy. Odstawiamy na 20 minut do zamarynowania.
  • PAPRYKI myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wycinamy gniazda nasienne. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek z dodatkiem 1 łyżki oleju i gotujemy przez około 3-4 minuty, aż będą al dente. 4 papryki układamy w naczyniu do zapiekania. Doprawiamy solą i pieprzem. 1 paprykę kroimy w drobną kostkę.
  • KASZĘ płuczemy na sicie i przelewamy wrzątkiem. Wkładamy do rondla i zalewamy 1 i 2/3 szklanki wody. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, przez około 12-15 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy często mieszając, aż zmięknie i zrobi się szklista ( na umiarkowanym ogniu, przez około 5 minut). Dodajemy starty na tarce czosnek i smażymy jeszcze 1-2 minuty. Zwiększamy ogień do dużego, dodajemy kurczaka i szybko obsmażamy z każdej strony. Dodajemy pokrojoną paprykę i cukinię. Smażymy przez kolejne 5 minut, co chwilę mieszając. Dodajemy kaszę jaglaną, natkę pietruszki lub kolendrę oraz bulion lub wodę. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. 
  • Powstałym farszem wypełniamy połówki papryk. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie na każdej papryce układamy oczyszczoną krewetkę i pieczemy przez kolejne 6 minut.
  • Podajemy na ciepło z sosem pomidorowo-bazyliowym oraz kleksem jogurtu i świeżymi kiełkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz