PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ JAGLANĄ, KURCZAKIEM i KREWETKAMI


Czerwone papryki faszerowane kaszą jaglaną, kurczakiem, cukinią i krewetkami. Podane z aromatycznym i bardzo szybkim w przygotowaniu sosem pomidorowo-bazyliowym oraz opcjonalnie także z jogurtem naturalnym i świeżymi, chrupiącymi kiełkami.
Aby papryki szybko się upiekły, przed włożeniem do piekarnika, zblanszowałam je we wrzątku. Następnie wypełniłam ugotowaną kaszą jaglaną wymieszaną z podsmażoną cebulką, cukinią, marchewką i  kawałkami kurczaka. 
Proporcje farszu można dowolnie modyfikować, zwiększając ilość dodanych warzyw i kurczaka, a zmniejszając ilość podanej w przepisie kaszy jaglanej. 

SKŁADNIKI / 6 porcji
  • 3 czerwone papryki
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki gorącego bulionu lub wody wymieszanej z 1 łyżką sosu sojowego
  • 1 cebula 
  • 1 marchewka 
  • 1/2 cukinii 
  • 1 mały filet z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z ćwiartki cytryny
  • przyprawy: sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku, 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ziaren kolendry roztartych w moździerzu, 1 łyżeczka kurkumy
SOS POMIDOROWO-BAZYLIOWY
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 2 garści listków bazylii
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz, chili
KREWETKI
  • 6 krewetek Black Tiger
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 50 ml białego wytrawnego wina
DO PODANIA: jogurt naturalny, kiełki brokuła
WYKONANIE
  • SOS: Pomidory blendujemy z listkami bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili i miodem. Przed podaniem podgrzewamy w rondelku.
  • KURCZAKA myjemy, osuszamy na papierowych ręcznikach i oczyszczamy z białych błon. Kroimy w cienkie plasterki a następnie w kostkę. 
  • Przekładamy do miseczki, doprawiamy solą, pieprzem, kolendrą, słodką papryką i odrobiną chili. Dodajemy 2 łyżki oliwy. Mieszamy. Odstawiamy na 20 minut do zamarynowania.
  • PAPRYKI myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wycinamy gniazda nasienne. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek z dodatkiem 1 łyżki oleju i gotujemy przez około 3-4 minuty, aż będą al dente. Odsączamy, układamy w naczyniu do zapiekania. Nacieramy solą i pieprzem. 
  • FARSZ: Cebulę, czosnek, cukinię i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Na dobrze rozgrzanej patelni podsmażamy zamarynowanego kurczaka (2 minuty, na dużym ogniu). Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy starte na tarce warzywa i smażymy często mieszając, na umiarkowanym ogniu, przez około 10 minut, aż zmiękną. Doprawiamy sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu. 
  • Dodajemy kaszę jaglaną, kurczaka, natkę pietruszki lub kolendrę oraz bulion lub wodę. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. 
  • Powstałym farszem wypełniamy połówki papryk. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C, bez termoobiegu. 
  • KREWETKI rozmrażamy (jeśli były mrożone) i oczyszczamy(jeśli nie były oczyszczone). Osuszamy na papierowych ręcznikach.
  • Czosnek kroimy w cienkie plasterki, papryczkę chili w krążki.
  • Na patelni, na małym ogniu, rozgrzewamy masło z czosnkiem i  papryczką chili. Dodajemy krewetki i smażymy, na umiarkowanym ogniu, po 1 minucie z każdej strony. 
  • Dolewamy wino i chwilę odparowujemy. Dodajemy natkę pietruszki i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy 2 minuty. Odstawiamy z ognia.
  • Układamy po 1 krewetce na każdej połówce papryki. Polewamy masłem z patelni.
  • Podajemy na ciepło z sosem pomidorowo-bazyliowym oraz kleksem jogurtu i świeżymi kiełkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz