Wilgotny makowiec na chrupiącym spodzie piernikowym. Przygotowany z gotowej masy makowej bez dodatku mąki. Za to z dużą ilością orzechów, wiśni i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wykończony polewą kajmakową i posiekanymi orzechami. Dobrze się przechowuje i kroi. Owinięty w folię lub włożony do pojemnika na ciasto i trzymany w chłodnym miejscu poza lodówką, będzie dobry przez 5 kolejnych dni.
SKŁADNIKI
SPÓD PIERNIKOWY
- 100 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 łyżka domowej przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g cukru pudru
- 5 łyżek powideł śliwkowych
MASA MAKOWA / wszystkie składniki w temp. pokojowej
- 850 g gotowej masy makowej
- 100 g roztopionego masła
- 5 jajek / białka i żółtka oddzielnie
- 4 łyżki mielonych migdałów, orzechów lub mąki pszennej
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich + 3 łyżki do dekoracji
- 4 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
- 1 szklanka odsączonych wiśni z nalewki + kilka do dekoracji
POLEWA KAJMAKOWA
- 400 ml śmietanki 30 %
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
WYKONANIE
- SPÓD: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C (grzanie góra/dół bez termoobiegu). Blaszkę o wymiarach 20x30 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
- Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową. Dodajemy cukier puder i pokrojone na kawałki masło. Rozcieramy, aż powstanie drobna kruszonka. Przesypujemy do blaszki, uklepujemy. Pieczemy ok. 15 minut, po czym blachę z ciastem wyjmujemy na blat. Piekarnika nie wyłączamy.
- Na lekko przestudzony spód wykładamy powidła śliwkowe i równo je rozsmarowujemy.
- MASĘ MAKOWĄ przekładamy do miski. Dodajemy roztopione masło, mielone migdały, wiórki kokosowe, odsączone wiśnie, posiekane orzechy, smażoną w cukrze skórkę pomarańczową oraz posiekaną czekoladę i roztrzepane żółtka. Mieszamy do połączenia składników.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i w 3 partiach dodajemy do masy makowej. Za każdym razem delikatnie mieszamy szpatułką. Staramy się nie zniszczyć delikatnej struktury piany.
- Wykładamy na upieczony spód. Pieczemy ok. 40-45 minut
- POLEWA KAJMAKOWA: Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i miód. Gotujemy na małym ogniu, przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając, aż masa zgęstnieje i zrobi się jasnobrązowa. Wylewamy na ciasto i rozsmarowujemy. Posypujemy orzechami, dekorujemy odsączonymi wiśniami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz