MAKOWIEC Z WIŚNIAMI NA SPODZIE PIERNIKOWYM

Treściwy, równy, zwarty i odpowiednio wilgotny makowiec na chrupiącym spodzie piernikowym. Przygotowany z gotowej masy makowej. Z dużą ilością orzechów, wiśni i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wykończony polewą kajmakową i posiekanymi orzechami. Dobrze się przechowuje i kroi. Owinięty w folię  lub włożony do pojemnika na ciasto i trzymany chłodnym miejscu poza lodówką, będzie dobry przez około 5 kolejnych dni. 

SKŁADNIKI
SPÓD PIERNIKOWY
  • 120 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 łyżka domowej przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g cukru pudru
  • 5 łyżek powideł śliwkowych
MASA MAKOWA / wszystkie składniki w temp. pokojowej
  • 850 g gotowej masy makowej
  • 100 g roztopionego masła
  • 5 jajek / białka i żółtka oddzielnie
  • 4 łyżki mielonych migdałów, orzechów lub mąki pszennej 
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich + 3 łyżki do dekoracji
  • 4 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka odsączonych wiśni z nalewki + kilka do dekoracji
POLEWA KAJMAKOWA
  • 400 ml śmietanki 30 %
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
WYKONANIE
  • SPÓD: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C (grzanie góra/dół bez termoobiegu). Blaszkę o wymiarach 20x30 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. 
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową. Dodajemy cukier puder i pokrojone na kawałki masło. Rozcieramy, aż powstanie drobna kruszonka. Przesypujemy do blaszki, uklepujemy. Pieczemy ok. 15 minut, po czym blachę z ciastem wyjmujemy na blat.  Piekarnika nie wyłączamy.
  • Na lekko przestudzony spód wykładamy powidła śliwkowe i równo je rozsmarowujemy.
  • MASĘ MAKOWĄ przekładamy do miski. Dodajemy roztopione masło, mielone migdały, wiórki kokosowe, odsączone wiśnie, posiekane orzechy, smażoną w cukrze skórkę pomarańczową oraz posiekaną czekoladę i roztrzepane żółtka. Mieszamy do połączenia składników. 
  • Białka ubijamy na sztywną pianę i w 3 partiach dodajemy do masy makowej. Za każdym razem delikatnie mieszamy szpatułką. Staramy się nie zniszczyć delikatnej struktury piany.  
  • Wykładamy na upieczony spód. Pieczemy ok. 40-45 minut
  • POLEWA KAJMAKOWA: Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i miód. Gotujemy na małym ogniu, przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając, aż masa zgęstnieje i zrobi się jasnobrązowa. Wylewamy na ciasto i rozsmarowujemy. Posypujemy orzechami, dekorujemy odsączonymi wiśniami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz