PATATAS BRAVAS


Patatas bravas to proste danie z minimalną ilością składników - taka smaczniejsza wersja frytek. Smażone w głębokim tłuszczu ziemniaczki,  podawane z lekko pikantnym sosem salsa brava są najpopularniejszą hiszpańską przystawką (tapas).  Świetnie nadają się na przyjęcia lub jako dodatek do potraw z grilla, pieczonych mięs i ryb. Pierwsze obsmażenie, a właściwie gotowanie w oleju, spowoduje utworzenie bariery, która zabezpieczy ziemniaczki przed wchłanianiem tłuszczu do środka.  Po usmażeniu będą miały chrupiącą skórkę i miękki środek. Jeśli nie mamy termometru cukierniczego musimy smażyć na wyczucie. 
Część sosu salsa brava można wymieszać w równych proporcjach z majonezem. 

SKŁADNIKI
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 l oleju np. rzepakowego
SALSA BRAVA
  • 2 ząbki czosnku starte na tarce
  • 2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę (lub 1 szklanka pomidorów z puszki)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 1 czubata łyżeczka łagodnej wędzonej papryki w proszku
  • 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/2  łyżeczki nasion kminu rzymskiego roztartych w moździerzu
  • szczypta cukru
OPCJONALNIE: majonez
WYKONANIE

  • SALSA BRAVA: W małym rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy często mieszając przez około 4 minuty, aż zrobi się szklista. Dolewamy 3 łyżki wody i odparowujemy. Dorzucamy starty czosnek, roztarty kmin rzymski oraz słodką, ostrą i wędzoną paprykę. Smażymy 1 minutę. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i dorzucamy pokrojone pomidory.  Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotujemy na małej mocy palnika, aż sos się zredukuje i zagęści (ok. 10 minut). Gotowy sos blendujemy i ewentualnie przecieramy przez sitko. Przekładamy do miseczki.
  • ZIEMNIAKI obieramy i kroimy w grube, około 2,5 cm. kawałki. Płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy na papierowych ręcznikach.
  • W garnku podgrzewamy olej do 110℃ (minimalna moc dużego palnika), wkładamy ziemniaki i smażymy (właściwie gotujemy w oleju) przez 10 minut. W międzyczasie kilka razy mieszamy. Łyżką cedzakową przekładamy ziemniaki na duży talerz, zostawiamy do ostygnięcia. 
  • Ponownie rozgrzewamy olej, tym razem do 175℃ (największa moc dużego palnika). Wrzucamy ziemniaczki i smażymy do zrumienienia, przez około 5 minut. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  • Podajemy posypane solą morska, z dodatkiem sosu salsa brava i/lub majonezu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz