Patatas bravas to proste danie z minimalną ilością składników - taka smaczniejsza wersja frytek. Smażone w głębokim tłuszczu ziemniaczki, podawane z lekko pikantnym sosem salsa brava są najpopularniejszą hiszpańską przystawką (tapas). Świetnie nadają się na przyjęcia lub jako dodatek do potraw z grilla, pieczonych mięs i ryb. Pierwsze obsmażenie, a właściwie gotowanie w oleju, spowoduje utworzenie bariery, która zabezpieczy ziemniaczki przed wchłanianiem tłuszczu do środka. Po usmażeniu będą miały chrupiącą skórkę i miękki środek. Jeśli nie mamy termometru cukierniczego musimy smażyć na wyczucie.
Część sosu salsa brava można wymieszać w równych proporcjach z majonezem.
-------------------------------------------
- 1 kg ziemniaków
- 1 l oleju np. rzepakowego
- 2 ząbki czosnku starte na tarce
- 2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę (lub 1 szklanka pomidorów z puszki)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 cebula drobno pokrojona
- 1 czubata łyżeczka łagodnej wędzonej papryki w proszku
- 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego roztartych w moździerzu
- szczypta cukru
OPCJONALNIE: majonez
WYKONANIE
- SALSA BRAVA: W małym rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy często mieszając przez około 4 minuty, aż zrobi się szklista. Dolewamy 3 łyżki wody i odparowujemy. Dorzucamy starty czosnek, roztarty kmin rzymski oraz słodką, ostrą i wędzoną paprykę. Smażymy 1 minutę. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i dorzucamy pokrojone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotujemy na małej mocy palnika, aż sos się zredukuje i zagęści (ok. 10 minut). Gotowy sos blendujemy i ewentualnie przecieramy przez sitko. Przekładamy do miseczki.
- ZIEMNIAKI obieramy i kroimy w grube, około 2,5 cm. kawałki. Płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy na papierowych ręcznikach.
- W garnku podgrzewamy olej do 110℃ (minimalna moc dużego palnika), wkładamy ziemniaki i smażymy (właściwie gotujemy w oleju) przez 10 minut. W międzyczasie kilka razy mieszamy. Łyżką cedzakową przekładamy ziemniaki na duży talerz, zostawiamy do ostygnięcia.
- Ponownie rozgrzewamy olej, tym razem do 175℃ (największa moc dużego palnika). Wrzucamy ziemniaczki i smażymy do zrumienienia, przez około 5 minut. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Podajemy posypane solą morska, z dodatkiem sosu salsa brava i/lub majonezu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz