Pożywna, zdrowa i kolorowa sałatka, której podstawę stanowi quinoa (komosa ryżowa) oraz soczysta i dobrze doprawiona pierś kurczaka. Z dodatkiem awokado, soczystego mango oraz smażonej papryki i jarmużu. Z dużą ilością ziół i pysznym miodowym winegretem.
Idealna sałatka na lunch, do pracy lub na spotkanie z przyjaciółmi. Dobra dla wszystkich unikających pszenicy lub/i dbających o zdrowy styl życia . W wersji wegańskiej kurczaka możecie zastąpić podsmażonym tofu.
-------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 porcje
SAŁATKA
- 1 szklanka komosy ryżowej (dowolnego koloru)
- 1/2 świeżej papryczki chili drobno pokrojonej
- 100 g listków jarmużu / bez łodyg
- 1 szalotka pokrojona w piórka
- garść posiekanych listków świeżej kolendry
- garść posiekanych listków świeżej mięty
- 1 dojrzałe mango
- 1 dojrzałe awokado
- 1 czerwona papryka
WINEGRET
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
KURCZAK
- 2 piersi kurczaka (2 x 200g)
- 1 łyżeczka ziela angielskiego roztartego w moździerzu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ziaren kolendry roztartych w moździerzu
- oliwa
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
DO PODANIA: 4 łyżki jogurtu naturalnego
OPCJONALNIE: 50 g fety, garść kiełków brokuła lub rzodkiewki
WYKONANIE
- KOMOSĘ wrzucamy do garnka i zalewamy 1 i 1/2 szklanki wrzątku (lub gorącego bulionu) i 1 łyżką oliwy. Lekko solimy, doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przykrywamy i gotujemy przez około 25-30 minut, aż wchłonie całą wodę. Wykładamy na półmisek, posypujemy pokrojoną szalotką, posiekaną miętą i kolendrą. MIeszamy.
- WINEGRET: W miseczce mieszamy 2 łyżki soku z limonki z 2 łyżkami oliwy i 1 łyżką syropu klonowego lub miodu. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
- Mango i awokado obieramy i kroimy w kostkę. Układamy na półmisku z komosą, skrapiamy winegretem.
- PIERSI KURCZAKA myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i oczyszczamy z białych błon i kostek. Układamy na arkuszu folii spożywczej lub papieru pergaminowego i dokładnie obtaczamy w przyprawach. Przykrywamy drugim arkuszem folii spożywczej i rozbijamy na grubość około 1,5 cm. Nacieramy oliwą.
- Smażymy na patelni grillowej lub zwykłej patelni z nieprzywierającą powłoką przez około 3-4 minuty z każdej strony. Odkładamy na deskę do krojenia. Po upływie około 5 minut kroimy w plasterki.
- Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy na 10-12 pasków i kładziemy na patelni na której smażyliśmy kurczaka. Dodajemy listki jarmużu i smażymy przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Pokrojonego kurczaka, podsmażoną paprykę i jarmuż układamy na sałatce. Posypujemy posiekaną papryczką chili i opcjonalnie pokruszoną fetą i kiełkami.
- Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i cząstkami limonki do wyciśnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz