SAŁATKA Z KURCZAKIEM, JARMUŻEM I KOMOSĄ RYŻOWĄ

Pożywna, zdrowa i kolorowa sałatka, której podstawę stanowi quinoa (komosa ryżowa) oraz soczysta i dobrze doprawiona pierś kurczaka.  Z dodatkiem awokado, soczystego mango oraz smażonej papryki i jarmużu. Z dużą ilością ziół i pysznym miodowym winegretem. 
Idealna sałatka na lunch, do pracy lub na spotkanie z przyjaciółmi. Dobra dla wszystkich unikających pszenicy lub/i dbających o zdrowy styl życia . W wersji wegańskiej kurczaka możecie zastąpić podsmażonym tofu.

SKŁADNIKI / 4 porcje
SAŁATKA
  • 1 szklanka komosy ryżowej (dowolnego koloru)
  • 1/2 świeżej papryczki chili drobno pokrojonej
  • 100 g listków jarmużu / bez łodyg
  • 1 szalotka pokrojona w piórka
  • garść posiekanych listków świeżej kolendry
  • garść posiekanych listków świeżej mięty
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 czerwona papryka
WINEGRET
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
KURCZAK
  • 2 piersi kurczaka (2 x 200g)
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego roztartego w moździerzu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry roztartych w moździerzu
  • oliwa
  • sól morska 
  • świeżo zmielony czarny pieprz
DO PODANIA: 4 łyżki jogurtu naturalnego
OPCJONALNIE: 50 g fety, garść kiełków brokuła lub rzodkiewki
WYKONANIE
  • KOMOSĘ wrzucamy do garnka i zalewamy 1 i 1/2 szklanki wrzątku (lub gorącego bulionu) i 1 łyżką oliwy. Lekko solimy, doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przykrywamy i gotujemy przez około 25-30 minut, aż wchłonie całą wodę. Wykładamy na półmisek, posypujemy pokrojoną szalotką, posiekaną miętą i kolendrą. MIeszamy.
  • WINEGRET: W miseczce mieszamy 2 łyżki soku z limonki z 2 łyżkami oliwy i 1 łyżką syropu klonowego lub miodu. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
  • Mango i awokado obieramy i kroimy w kostkę. Układamy na półmisku z komosą, skrapiamy winegretem.
  • PIERSI KURCZAKA myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i oczyszczamy z białych błon i kostek. Układamy na arkuszu folii spożywczej lub papieru pergaminowego i dokładnie obtaczamy w przyprawach. Przykrywamy drugim arkuszem folii spożywczej i rozbijamy na grubość około 1,5 cm. Nacieramy oliwą.
  • Smażymy na patelni grillowej lub zwykłej patelni z nieprzywierającą powłoką przez około 3-4 minuty z każdej strony. Odkładamy na deskę do krojenia.  Po upływie około 5 minut  kroimy w plasterki.
  • Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy na 10-12 pasków i kładziemy na patelni na której smażyliśmy kurczaka. Dodajemy listki jarmużu i smażymy przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Pokrojonego kurczaka, podsmażoną paprykę i jarmuż układamy na sałatce. Posypujemy posiekaną papryczką chili i opcjonalnie pokruszoną fetą i kiełkami.
  •  Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i cząstkami limonki do wyciśnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz