ZUPA MARCHEWKOWO-KOKOSOWA

Bardzo smaczna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne zimowe dni. Przygotowana z minimalnej ilości łatwo dostępnych składników, takich jak marchewka i suszona soczewica. Mleczko kokosowe można zastąpić każdym innym mlekiem roślinnym lub zwykłym mlekiem krowim. 
Koniecznie podajcie ją z posypką z kaszy jaglanej i uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych. Przed samym podaniem skropcie sokiem z cytryny oraz oliwą smakową np. truflową.
Dodatki te maksymalnie podnoszą smak i wygląd zupy. 
Wyostrzają doskonały balans miedzy słodyczą marchewki, a ostrością imbiru.

SKŁADNIKI / 4-6 porcji
  • 750 g marchewki (około 6 marchewek)
  • 750 ml gorącego bulionu warzywnego lub wody z 3 łyżkami sosu sojowego
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki masła klarowanego (lub zwykłego)
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 puszka mleka kokosowego ( 400 lub 200 ml)
  • sól morska, pieprz
DO PODANIA: uprażone na suchej patelni płatki migdałów, ugotowana kasza jaglana*, oliwa truflowa, chili w proszku, sok wyciśnięty z cytryny
WYKONANIE
  • W szerokim garnku roztapiamy masło i oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy na średnim ogniu, co chwilę mieszając, przez około 5 minut, aż zrobi się szklista. Dodajemy obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, imbir i soczewicę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podduszamy przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Dolewamy bulion, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na małym ogniu, przez około 20 minut, aż marchewka będzie zupełnie miękka. 
  • Odstawiamy z ognia i miksujemy/ blendujemy na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe i ponownie miksujemy. Przelewamy z powrotem do garnka i zagotowujemy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Podajemy na ciepło z kaszą jaglaną i/lub uprażonymi płatkami migdałów. Przed samym podaniem skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą truflową. Posypujemy szczyptą chili.
*kaszę jaglaną wsypujemy do rondelka i prażymy na sucho, od czasu do czasu mieszając, przez około 2 minuty, aż zacznie pachnieć. Zalewamy wodą lub bulionem w proporcji 1:2 (1 miarka kaszy na 2 miarki wody), przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10-12 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 1 łyżkę oliwy lub masła. Mieszamy. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz