ZUPA Z POMIDORÓW I CIECIERZYCY


Gęsta i sycąca zupa z pomidorów, grillowanej papryki i ciecierzycy. Doprawiona pastą z czosnku, papryczki chili, kolendry i odrobiny kminku. 
Aromatyczna i rozgrzewająca - pasująca do mroźnej pogody za oknem. Może być dobrym pomysłem na obiad, gdy brak nam czasu lub chęci na przygotowanie czegoś ambitniejszego.
Podałam ją z pokruszoną fetą i ugotowanym na parze jarmużem (który dodatkowo możecie podprażyć na suchej patelni). Przed samym podaniem każdą porcję skropiłam oliwą extra vergine. 
SKŁADNIKI/ 4 porcje
  • 750 ml gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego
  • 600 g pomidorów z puszki lub świeżych (sparzonych, obranych i pokrojonych w kostkę)
  • 400 g ciecierzycy z puszki lub 200 g suchej (namoczonej i ugotowanej) 
  • 2 papryki czerwone + 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka miodu
PASTA: 3 łyżki oliwy, 3 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka ziaren kolendry, 1/3 łyżeczki kminku, 1/3 świeżej papryczki chili, czarny pieprz
DO PODANIA: ugotowane listki jarmużu, pokruszona feta, oliwa, cytryna
WYKONANIE
  • PASTA: W moździerzu rozcieramy ziarna kolendry i kminku. Dodajemy sól, obrany czosnek i papryczkę chili.  Rozgniatamy i ucieramy na pastę. Dodajemy 3 łyżki oliwy, mieszamy.
  • ZUPA:Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w szerokie paski. Nacieramy oliwą i układamy na rozgrzanej patelni (zwykłej lub grillowej). Smażymy/ grillujemy z każdej strony, na umiarkowanym ogniu, aż zmięknie i pokryje się czarnymi plamkami (ok 10 minut). Wkładamy do woreczka, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 10 minut. Obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę.
  • W garnku na średniej mocy palnika krótko ( przez ok 20 sekund) podsmażamy przygotowaną pastę. Dodajemy pokrojoną paprykę oraz ciecierzycę z puszki lub ugotowaną. Podsmażamy mieszając przez około 2 minuty, stopniowo wlewamy pomidory wraz z zalewą. Dolewamy gorący bulion, mieszamy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym gazie przez około 15 minut.  Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy miód. Miksujemy na gładki krem.
  • Przed podaniem podgrzewamy. Dekorujemy jarmużem i pokruszoną fetą. Skrapiamy oliwą i opcjonalnie sokiem z cytryny.

1 komentarz: