Gruzińskie, okrągłe, płaskie chlebki z ciasta drożdżowego. Smażone na patelni, wypełnione ciepłym, ciągnącym serem. Można eksperymentować i dodawać różne gatunki serów, sugerując się indywidualnymi preferencjami oraz ich dostępnością w naszej lodówce. Najlepsze będą te mniej wilgotne i ciągnące się po podgrzaniu. Ser bardzo wilgotny trzeba wcześniej odcisnąć.
Przed podaniem gotowe chaczapuri kroimy jak pizzę lub rwiemy rękami na kawałki. Wierzch placków możemy z jednej strony posmarować masłem. Najlepiej smakują jako dodatek do serów, mięs i ryb z grilla. Dobre, zamiast tradycyjnego pieczywa do wszelkiego rodzaju sałatek.
---------------------------------------------
SKŁADNIKI / 8-9 sztuk
CIASTO
- 340 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej, ale nie gorącej wody
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 torebka suchych drożdży (7 g)
- 2 łyżki oliwy
NADZIENIE
- 200 g białej mozzarelli
- 200 g żółtej mozzarelli lub innego twardego żółtego sera
- 50 g fety
_______________________________
WYKONANIE
- CIASTO: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier, mieszamy.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i rozpuszczone w wodzie drożdże. Wlewamy 2 łyżki oliwy. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka lub ręcznie przez około 8 minut. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Smarujemy oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1-2 godziny, w ciepłe, nieprzewiewne miejsce bez przeciągów. Dobrze wyrośnięte powinno zwiększyć swoją objętość ponad dwukrotnie.
- Wyrośnięte ciasto wyciągamy na oprószony mąką blat i lekko podsypując mąką formujemy wałek, który dzielimy na równe kawałki i formujemy z nich kule ( ich wielkość zależy od tego, jak duże chcemy otrzymać chaczapuri). Na czas przygotowywania nadzienia przykrywamy je folią spożywczą.
- NADZIENIE: Ser kruszymy lub trzemy na tarce, jeśli jest twardy. Przekładamy do miseczki, dokładnie mieszamy. Formujemy kule wielkości kulek ciasta lub mniejsze.
- Kule ciasta rozgniatamy dłońmi i kładziemy na nie kule z sera. Zawijamy ciasto dookoła i dokładnie zlepiamy, zamykając ser w środku. Tak utworzoną kulę z serem w środku lekko rozklepujemy, a następnie rozwałkowujemy na cienki placek.
- Smażymy pojedynczo (pozostałe placki trzymamy pod przykryciem z folii) na suchej patelni, do momentu, aż się zrumieni. Wówczas przewracamy na drugą stronę i ponownie smażymy, aż placek pokryje się brązowymi plamkami. Przekładamy na talerz, smażymy kolejny.
- Jeszcze gorące chaczapuri smarujemy, z jednej strony, masłem i podajemy natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz