CHACZAPURI


Gruzińskie, okrągłe, płaskie chlebki z ciasta drożdżowego. Smażone na patelni, wypełnione ciepłym, ciągnącym serem. Można eksperymentować i dodawać różne gatunki serów, sugerując się indywidualnymi preferencjami oraz ich dostępnością w naszej lodówce.   Najlepsze będą te mniej wilgotne i ciągnące się po podgrzaniu. Ser bardzo wilgotny trzeba wcześniej odcisnąć. 
W porządnej wersji, proporcje nadzienia do ciasta powinny wynosić 1:1. 
Przed podaniem gotowe chaczapuri kroimy jak pizzę lub rwiemy rękami na kawałki.  Wierzch placków możemy z jednej strony posmarować masłem. Najlepiej smakują jako dodatek do serów, mięs i ryb z grilla. Dobre, zamiast tradycyjnego pieczywa do wszelkiego rodzaju sałatek.

SKŁADNIKI / 8-9 sztuk
CIASTO
  • 340 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej, ale nie gorącej wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 torebka suchych drożdży (7 g)
  • 2 łyżki oliwy
NADZIENIE
  • 200 g białej mozzarelli 
  • 200 g żółtej mozzarelli lub innego twardego żółtego sera
  • 50 g fety
WYKONANIE
  • CIASTO: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier, mieszamy. 
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i rozpuszczone w wodzie drożdże. Wlewamy 2 łyżki oliwy. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka lub ręcznie przez około 8 minut. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Smarujemy oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1-2 godziny, w ciepłe, nieprzewiewne miejsce bez przeciągów. Dobrze wyrośnięte powinno zwiększyć swoją objętość ponad dwukrotnie. 
  • Wyrośnięte ciasto wyciągamy na oprószony mąką blat i lekko podsypując mąką formujemy wałek, który dzielimy na równe kawałki i formujemy z nich kule ( ich wielkość zależy od tego, jak duże chcemy otrzymać chaczapuri). Na czas przygotowywania nadzienia przykrywamy je folią spożywczą.
  • NADZIENIE: Ser kruszymy lub trzemy na tarce, jeśli jest twardy. Przekładamy do miseczki, dokładnie mieszamy.  Formujemy kule wielkości kulek ciasta lub mniejsze.
  • Kule ciasta rozgniatamy dłońmi i kładziemy na nie kule z sera. Zawijamy ciasto dookoła i dokładnie zlepiamy, zamykając ser w środku. Tak utworzoną kulę z serem w środku lekko rozklepujemy, a następnie rozwałkowujemy na cienki placek.
  • Smażymy pojedynczo (pozostałe placki trzymamy pod przykryciem z folii) na suchej patelni, do momentu, aż się zrumieni. Wówczas przewracamy na drugą stronę i ponownie smażymy, aż placek pokryje się brązowymi plamkami. Przekładamy na talerz, smażymy kolejny.
  • Jeszcze gorące chaczapuri smarujemy, z jednej strony, masłem i podajemy natychmiast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz