RYŻ SMAŻONY Z KURCZAKIEM I JAJKIEM


Proste, pyszne, lekkie  i ekspresowe danie typu comfort food. Przygotujecie je bez zbędnego bałaganu, na jednej patelni, z ogólnodostępnych składników. Idealne, gdy nie ma czasu na długie stanie w kuchni. Fajnie wygląda, smakuje jeszcze lepiej. Sprawdzi się na codzienny obiad jak i na wszelkiego rodzaju imprezach. Smakuje także dzieciom.
Aby ryż nie sklejał się podczas smażenia, nie należy smażyć go od razu po ugotowaniu, kiedy jest jeszcze ciepły. Dobrze jest ugotować go znacznie wcześniej, odsączyć, cienką warstwą rozsypać na dużym talerzu i dokładnie ostudzić. Można także wykorzystać ryż pozostały z obiadu, który np. gotowaliśmy dzień wcześniej. 
Jeśli w przepisie pominiecie kurczaka, ryż może być świetnym dodatkiem do mięsa czy ryby.

SKŁADNIKI / 2-3 porcje
  • 2 szklanki ugotowanego i ostudzonego ryżu
  • 1 mała pierś kurczaka  (można pominąć)
  • 1/2 małego kalafiora (200 g)
  • 1 marchewka (120 g)
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 25 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy: 1 łyżeczka curry w proszku, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól morska, pieprz czarny, szczypta chili
DODATKOWO: świeża kolendra, pokrojona na cząstki limonka, olej sezamowy
WYKONANIE
  • Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z białych błon. Kroimy w cienkie plastry, a następnie w kostkę.  Wkładamy do miseczki, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili.
  • Marchewkę, czosnek i kalafior (z łodyżkami) ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę.
  • Na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i 25 g masła. Wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy, na średniej mocy palnika, często mieszając, aż cebula zmięknie i zrobi się lekko szklista (ok. 2 minuty). Nie rumienimy.
  • Dodajemy marchewkę, czosnek i kalafior. Doprawiamy solą, pieprzem, curry, kurkumą i chili w proszku. Przykrywamy pokrywką i smażymy 7 minut.
  • Zwiększamy płomień do dużego i zgarniamy podsmażone warzywa na bok patelni. W wolne miejsce dodajemy 1 łyżkę oleju i pokrojonego kurczaka. Smażymy z każdej strony, przez około 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  • Mieszamy z warzywami. Ponownie przesuwamy wszystko na bok, a w wolne miejsce wbijamy 2 jajka. Doprawiamy szczyptą soli, mieszamy, tak, by powstała jajecznica. Łączymy z warzywami.
  • Wsypujemy ryż, mieszamy i smażymy całość przez 1 minutę. Odstawiamy z ognia. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Posypujemy świeżą kolendrą, skrapiamy sokiem z ćwiartki limonki i opcjonalnie także olejem sezamowym.
  • Podajemy z cząstkami limonki do wyciśnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz