RYŻ SMAŻONY Z KURCZAKIEM I JAJKIEM


Proste, pyszne, lekkie  i ekspresowe danie typu comfort food. Przygotujecie je bez zbędnego bałaganu, na jednej patelni, z ogólnodostępnych składników. Idealne, gdy nie ma czasu na długie stanie w kuchni. Fajnie wygląda, smakuje jeszcze lepiej. Sprawdzi się na codzienny obiad jak i na wszelkiego rodzaju imprezach. Smakuje także dzieciom.
Aby ryż nie sklejał się podczas smażenia, nie należy smażyć go od razu po ugotowaniu, kiedy jest jeszcze ciepły. Dobrze jest ugotować go znacznie wcześniej, dokładnie odsączyć, cienką warstwą rozsypać na dużym talerzu i dokładnie ostudzić. Można także wykorzystać ryż pozostały z obiadu, który np. gotowaliśmy dzień wcześniej. 
SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 1 torebka (100 g ) ugotowanego i ostudzonego ryżu
  • 1 pierś kurczaka 
  • 1 mała marchewka starta na tarce 
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku starte na tarce
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 25 g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska, pieprz czarny, szczypta chili
DODATKOWO: garść świeżych kiełków np. brokułu, pokrojona na cząstki limonka
OPCJONALNIE: 1/2 szklanki mrożonego groszku
WYKONANIE
  • Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z białych błon. Kroimy w cienkie plastry, a następnie w drobną kostkę.  Wkładamy do miseczki, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili.
  • Na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy, na średniej mocy palnika, często mieszając, aż cebula zmięknie i zrobi się szklista (ok. 3 minuty). Nie rumienimy zbyt mocno. Dodajemy marchewkę, czosnek i groszek jeśli używamy. Smażymy 1 minutę.
  • Zwiększamy płomień do dużego i zgarniamy podsmażone warzywa na bok patelni. W wolne miejsce dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy z każdej strony przez około 2 minuty. Mieszamy z warzywami. Ponownie przesuwamy wszystko na bok, a w wolne miejsce wbijamy 2 jajka. Doprawiamy szczyptą soli, mieszamy, tak by powstała jajecznica. Łączymy z warzywami.
  • Wsypujemy ryż i smażymy całość przez około 2 minuty, często mieszając. Dodajemy olej sezamowy.  Odstawiamy z ognia. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Posypujemy świeżymi kiełkami, skrapiamy sokiem z ćwiartki limonki.
  • Podajemy z cząstkami limonki do wyciśnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz