PĄCZKI PIECZONE



Mięciutkie, puszyste i maślane pączki, które zawsze wychodzą. Pieczone w piekarniku, są lżejszą i zdrowszą wersją tradycyjnych pączków smażonych w głębokim tłuszczu. Dzięki nim Tłusty Czwartek nie będzie, aż tak tłusty;-) 
Ciasto już na etapie wyrabiania jest lekkie, błyszczące i elastyczne, a pozostawione w ciepłym miejscu, pod przykryciem rośnie jak szalone. Ciasto możemy zagnieść wieczorem, przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Rano formujemy pączki i odstawiamy na 1 godzinę do napuszenia (pod przykryciem, w ciepłe miejsce bez przeciągów). Dalej postępujemy jak w przepisie.
Pączki, jak każdy wypiek z dodatkiem drożdży,  najlepiej smakują w dniu pieczenia, ale trzymane pod przykryciem i lekko podgrzane przed samym podaniem będą dobre także w kolejnym dniu. 

SKŁADNIKI / 24 szt.
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka (40℃)
  • 42 g świeżych drożdży
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 170 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
DODATKOWO: roztrzepane jajko do posmarowania, gęste powidła śliwkowe lub marmolada owocowa, LUKIER: 1 szklanka cukru pudru+2-3 łyżki soku z pomarańczy lub z cytryny, smażona w cukrze skórka pomarańczowa
WYKONANIE
  • Drożdże kruszymy do miseczki o wysokich ściankach. Dodajemy 1 łyżkę cukru i rozcieramy łyżką, aż zrobią się płynne. Dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy i dolewamy ciepłe, ale nie gorące mleko. Mieszamy do połączenia składników, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 10 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. 
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i pozostałe 4 łyżki cukru. Mieszamy i dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży oraz jajka. Wyrabiamy przez ok. 7 minut, przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka lub ręcznie, aż ciasto będzie gładkie.
  • Cały czas wyrabiając dłońmi lub miksując, stopniowo dodajemy miękkie masło. Kolejną porcję  dodajemy, gdy poprzednia dokładnie połączy się z ciastem. Na koniec powinniśmy otrzymać lekkie i elastyczne ciasto, odstające od ścianek dzieży, nie klejące się do rąk. 
  • Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce, bez przeciągów).
  • Napuszone ciasto przekładamy na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm. Szklanką lub obręczą o średnicy ok.7 cm. wycinamy kółka.
  • Każde kółko lekko rozpłaszczamy w dłoni i na środek nakładamy małą łyżeczkę powideł lub marmolady. Składamy na pół, dokładnie zlepiamy brzegi ( jak przy lepieniu pierogów) i zbieramy łączenie pod spód. Niewykorzystaną część ciasta ponownie łączymy w kulę, rozwałkowujemy, wycinamy krążki, itd.
  • Uformowane w ten sposób kulki układamy łączeniem do dołu w papilotkach. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Część pailotek z wyrośniętymi pączkami układamy na dużej blaszce, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 12 minut lub nieco dłużej, w zależności od wielkości pączków, jakie uformowaliśmy. Wyjmujemy na blat, pieczemy kolejną partią pączków.
  • Ciepłe pączki smarujemy lukrem, który dodatkowo możemy wymieszać z 1-2 łyżkami kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz