ŁOSOŚ PIECZONY Z POMIDORKAMI I JARMUŻEM

Wyśmienity i bardzo soczysty łosoś krótko pieczony w wysokiej temperaturze. Zamarynowany w paście z czosnku, kolendry, gorczycy i suszonych płatków chili. Z pierzynką z jarmużu i suszonych pomidorów oraz słodkimi pomidorkami cherry. Koniecznie skropiony sokiem z cytryny.
Bardzo dobre danie na imprezy, święta, czy spotkania z przyjaciółmi, gdzie jednorazowo i bez zbędnego bałaganu, trzeba przygotować kilka porcji.

SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 700 g filetu z łososia bez skóry
  • 100 ml soku pomarańczowego
PASTA
  • 1 łyżka ziaren kolendry,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju ze słoiczka z pomidorami
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • ok 1/2 łyżeczki soli
  • po 1/3 łyżeczki łyżeczki suszonych płatków chili, gorczycy i kminu rzymskiego

DODATKOWO: pokrojone na pół pomidorki cherry, szczypta cukru pudru, szklanka ugotowanych liści jarmużu, 6 suszonych pomidorów ze słoiczka, pokrojona na cząstki cytryna
WYKONANIE  
  • PASTA: W moździerzu rozcieramy ziarna kolendry, gorczycy i kminu rzymskiego. Dodajemy sól, pieprz. Dorzucamy po 1 ząbku czosnku i za każdym razem dokładnie rozgniatamy. Dolewamy oliwę, mieszamy.
  • ŁOSOŚ:Powstałą pastą nacieramy umyty i dokładnie osuszony płat łososia. Wkładamy do naczynia o wysokich ściankach, polewamy sokiem pomarańczowym. Odstawiamy na minimum 20 minut (najlepiej na cała noc) do zamarynowania.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 220℃ z włączoną funkcją góra/dół z termoobiegiem. Razem z piekarnikiem nagrzewamy formę żaroodporną.
  • Ugotowane listki jarmużu i suszone pomidory drobno kroimy. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu do smaku, przekładamy do miseczki.
  • Łososia wyjmujemy z soku i kładziemy na rozgrzanej blaszce (pozostały sok zachowujemy), wokół układamy pokrojone na połówki pomidorki, które posypujemy cukrem pudrem. Pieczemy ok 15-20 minut, aż łosoś będzie upieczony w środku (sprawdzamy widelcem). 
  • Na 2-3 minuty przed końcem pieczenia wysuwamy blaszkę z piekarnika, polewamy łososia pozostałym sokiem pomarańczowym, na wierzchu układamy posiekany jarmuż z suszonymi pomidorami.
  • Podajemy z pozostałym sokiem i cząstkami cytryny do wyciśnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz