Soczysty łosoś, krótko pieczony w wysokiej temperaturze. Zamarynowany w paście z czosnku, kolendry, gorczycy i suszonych płatków chili. Z warstwą jarmużu i suszonych pomidorów oraz pomidorkami cherry. Skropiony sokiem z cytryny.
Bardzo dobre danie na imprezy, święta, czy spotkania z przyjaciółmi, gdzie jednorazowo i bez zbędnego bałaganu, trzeba przygotować kilka porcji.
SKŁADNIKI / 4 porcje
- 700 g filetu z łososia bez skóry
- 100 ml soku pomarańczowego
PASTA
- 1 łyżka ziaren kolendry,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy lub oleju ze słoiczka z pomidorami
- 2 łyżeczki ziaren kolendry
- ok 1/2 łyżeczki soli
- po 1/3 łyżeczki łyżeczki suszonych płatków chili, gorczycy i kminu rzymskiego
DODATKOWO: pokrojone na pół pomidorki cherry, szczypta cukru pudru, szklanka ugotowanych liści jarmużu, 6 suszonych pomidorów ze słoiczka, pokrojona na cząstki cytryna
WYKONANIE
- PASTA: W moździerzu rozcieramy ziarna kolendry, gorczycy i kminu rzymskiego. Dodajemy sól, pieprz. Dorzucamy po 1 ząbku czosnku i za każdym razem dokładnie rozgniatamy. Dolewamy oliwę, mieszamy.
- ŁOSOŚ:Powstałą pastą nacieramy umyty i dokładnie osuszony płat łososia. Wkładamy do naczynia o wysokich ściankach, polewamy sokiem pomarańczowym. Odstawiamy na minimum 20 minut (najlepiej na cała noc) do zamarynowania.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220℃ z włączoną funkcją góra/dół z termoobiegiem. Razem z piekarnikiem nagrzewamy formę żaroodporną.
- Ugotowane listki jarmużu i suszone pomidory drobno kroimy. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu do smaku, przekładamy do miseczki.
- Łososia wyjmujemy z soku i kładziemy na rozgrzanej blaszce (pozostały sok zachowujemy), wokół układamy pokrojone na połówki pomidorki, które posypujemy cukrem pudrem. Pieczemy ok 15-20 minut, aż łosoś będzie upieczony w środku (sprawdzamy widelcem).
- Na 2-3 minuty przed końcem pieczenia wysuwamy blaszkę z piekarnika, polewamy łososia pozostałym sokiem pomarańczowym, na wierzchu układamy posiekany jarmuż z suszonymi pomidorami.
- Podajemy z pozostałym sokiem i cząstkami cytryny do wyciśnięcia.
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńNie dość, że zdrowo, to jeszcze pysznie! Ja niekiedy nie patrzę na kaloryczność potraw i lubię zaszaleć z przepisem https://mowisalmon.pl/przepisy/rigatoni-z-wedzonym-lososiem-mowi-ze-szpinakiem-i-smietana/ bo bardzo lubię sosy śmietanowe. W dodatku danie to jest banalnie proste i szybko się je przyrządza. Polecam na szybki obiad.
OdpowiedzUsuń