Prosta i szybka surówka z czerwonej kapusty, która może być dodatkiem do obiadu, lekką przekąską w ciągu dnia lub jednym ze składników burgerów, hot dogów czy spring rollsów. Z dodatkiem świeżej papryki, rzodkiewki i szczypiorku. Doprawiona pysznym majonezowo-miodowym dressingiem, do którego, dla zrównoważenia smaku, dodałam odrobinę octu jabłkowego.
Przed podaniem posypana pokruszonymi orzechami nerkowca.
Surówkę można przygotować wcześniej, także z białej kapusty.
SKŁADNIKI / 2-4 porcje
- około 1/4 główki czerwonej kapusty
- 1 mała czerwona cebula lub szalotka
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/4 żółtej papryki
- 4 rzodkiewki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- garść orzechów nerkowca
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
DRESSING
- 1 płaska łyżka ksylitolu lub cukru/ miodu /syropu klonowego
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- szczypta soli, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
- DRESSING: W miseczce mieszamy ksylitol lub cukier/miód z octem jabłkowym. Dodajemy majonez, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej soli, octu lub cukru.
- KAPUSTĘ opłukujemy, osuszamy, obieramy z wierzchnich liści i wycinamy głąb. Drobno szatkujemy i przekładamy do miski.
- Orzechy krótko prażymy na suchej patelni, do lekkiego zrumienienia. Lekko rozgniatamy w moździerzu lub siekamy na desce.
- Rzodkiewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w małą kosteczkę. Czerwoną i żółtą paprykę kroimy w drobną kostkę. Cebulę drobno siekamy. Przekładamy do miski z kapustą.
- Dodajemy posiekany szczypiorek i orzechy. Polewamy sosem majonezowym i dokładnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku dodając więcej soli lub miodu lub octu jabłkowego.
- Do czasu podania przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz