SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY


Prosta i szybka surówka z czerwonej kapusty, która może być hitem rodzinnego obiadu lub lekką przekąską w ciągu dnia. Z dodatkiem suszonej żurawiny i chrupiących - dosypanych przed samym podaniem -  świeżych kiełków. Z pysznym majonezowo-cytrynowym dressingiem, do którego, dla zrównoważenia smaku, dodałam trochę miodu.
Aby kapusta nie była twarda należy ją wcześniej jak najdrobniej poszatkować, a następnie doprawić i   powygniatać rękami, aby skruszała.

SKŁADNIKI / 4 osoby
  • salaterka bardzo cienko poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 1/2 małej czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • garść świeżych kiełków np. brokułu
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
DRESSING
  • 1 łyżeczka miodu (lub więcej do smaku)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
DODATKOWO; cząstki cytryny do wyciśnięcia
WYKONANIE
  • DRESSING: W miseczce mieszamy majonez z miodem i szczyptą soli. Dodajemy oliwę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.
  • KAPUSTĘ mieszamy doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy oliwę i odrobinę soku z cytryny. Ugniatamy dłońmi, aby składniki dobrze się połączyły, a kapusta zmiękła. Dodajemy pokrojona czerwoną cebulę i suszoną żurawinę. Polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem i dokładnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku dodając więcej soli lub miodu lub soku z cytryny.
  • Przed samym podaniem posypujemy świeżymi kiełkami. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz