Aromatyczny, miękki i pełen bakalii keks, który długo zachowuje świeżość. Przechowywany pod przykryciem, w temperaturze pokojowej, po 2 dniach zyskuje pełnię smaku, a po tygodniu będzie równie pyszny. Idealny do popołudniowej herbatki zimową porą i do koszyka na wiosenny piknik.
Przygotowuje się go bez konieczności ubijania piany z białek, jednak, jak każde ciasto ucierane jest obciążony ryzykiem zakalca. Trzeba bardzo dokładnie utrzeć masło na puszysty, lekki i jasny krem. Stopniowo dodawać jajka i przesianą mąkę. Na koniec delikatnie, łyżką lub szpatułką wmieszać do masy bakalie. Składniki nie mogą zimne, należy je wcześniej wyjąć z lodówki. Polecam szczególnie dla miłośników orzechów i suszonych owoców.
SKŁADNIKI/ forma o wymiarach 25x12 cm
KEKS
- 300 g (2 szklanki) mąki pszennej, przesianej
- 200 g ( 1 kostka) miękkiego masła
- 120 g (1 szklanka) cukru pudru
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii
BAKALIE
- 1/3 szklanki lemoniady, soku pomarańczowego lub zaparzonej herbaty
- 1/3 szklanki likieru pomarańczowego, brandy lub rumu
- 1/3 szklanki suszonych rodzynek i żurawiny
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 1/3 szklanki drobno pokrojonych orzechów
- 1/2 szklanki pokrojonych w drobną kostkę suszonych moreli i/lub daktyli
GANACHE
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 g śmietanki 30%
- 1 łyżka oleju kokosowego lub masła
- BAKALIE: W rondelku podgrzewamy lemoniadę z brandy. Nie zagotowujemy. Dodajemy wszystkie bakalie z wyjątkiem orzechów. Mieszamy, odstawiamy na 20-30 minut do napęcznienia. Od czasu do czasu mieszamy.
- KEKS: Piekarnik rozgrzewamy do 170℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 12x25 cm dokładnie natłuszczamy masłem i oprószamy mąką.
- Do miski wkładamy miękkie masło i ucieramy przez około 6 minut, na jasną, lekką i puszystą masę. Cały czas ubijając, stopniowo, łyżka po łyżce dosypujemy cukier puder.
- Gdy masa maślana będzie dobrze ubita, wciąż miksując, dodajemy po jednym jajku na przemian z 1 łyżką mąki. W 2-3 partiach dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy, na małych obrotach miksera. Dodajemy namoczone bakalie. Krótko mieszamy szpatułką.
- Przekładamy do formy, pieczemy około 50 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Przez pierwsze 20 minut studzimy w formie, następnie przekładamy na kratkę ustawioną na arkuszu papieru do pieczenia.
- GANACHE: W małym rondelku podgrzewamy śmietankę 30%. Powinna być bardzo gorąca. Zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy połamaną na kostki czekoladę oraz łyżkę oleju kokosowego. Mieszamy do otrzymania gęstej i jednolitej masy. Dekorujemy wierzch keksa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz