Pierś kaczki z chrupiącą skórką i delikatnym, lekko różowym środkiem. Mięso najpierw wolno obsmażamy od strony ponacinanej w kratkę skórki, a następnie krótko dopiekamy w piekarniku nagrzanym do wysokiej temperatury. Gotowe, odstawiamy na ok 5 minut, aby pozostały soczyste i zachowały jak najwięcej płynów.
Całość przygotowuje się naprawdę szybko, a smakuje wybornie.
W najprostszej wersji, gotowe piersi, można pokroić ukośnie w cienkie plastry i polać cytrynowo-czosnkowym dressingiem. W takiej wersji można je przechowywać w zamkniętym pojemniku, w lodówce przez około 4 dni i sukcesywnie wykorzystywać jako przełożenie kanapek lub dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek.
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 2 pojedyncze piersi kaczki (ok 250 g każda) w temp. pokojowej
- sól morska, pieprz
DRESSING CYTRYNOWO-MIODOWY
- 1 płaska łyżka miodu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku starte na tarce
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1/4 papryczki chili drobno posiekanej
- opcjonalnie 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej/ np. TAKIEJ
- sól morska
WYKONANIE
- DRESSING: Wszystkie składniki umieszczamy w małym słoiku, zakręcamy i mocno potrząsamy lub w miseczce umieszczamy wszystkie składniki dressingu poza oliwą. Mieszamy i stopniowo, cienkim strumieniem wlewamy oliwę, cały czas energicznie mieszając. Powinniśmy otrzymać lekko gęsty, jednolity sos.
- KACZKA: Niedużą żaroodporną foremkę ustawiamy na kratce w środkowej części piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją góra/dół, bez termoobiegu.
- Piersi kaczki myjemy i bardzo dokładnie osuszamy na papierowych ręcznikach. Skórkę nacinamy w kratkę, nie uszkadzając mięsa. Nacieramy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Układamy skórką do dołu na suchej patelni i podgrzewamy na średniej mocy palnika, przez około 12-15 minut. W miarę potrzeby regulujemy płomień, tak, by skórka się nie przypaliła. Przewracamy piersi skórką do góry i smażymy około 2 minuty.
- Tak przygotowane piersi układamy skórką do góry, w ogrzanej w piekarniku formie. Pieczemy 8 minut, lub ok. 3-5 minut dłużej jeśli chcemy, aby mięso było dobrze wysmażone - nie różowe.
- Upieczone piersi wyjmujemy na deskę i odstawiamy na 5 minut, aby odpoczęły.
- Po upływie podanego czasu, kroimy ukośnie w plastry, układamy na półmisku lub przekładamy do płaskiego pojemnika i polewamy dressingiem.
Naprawdę perfekcyjnie upieczona pierś.Pyszna.
OdpowiedzUsuń