Bajecznie pyszna zapiekana z makaronu spaghetti, sosu pomidorowego, mielonego mięsa kurczaka oraz serka mascarpone. Z grubą warstwą parmezanu na wierzchu i świeżymi listkami oregano. Chrupiąca na zewnątrz - miękka i soczysta w środku.
Pieczenie świetnie spaja całość, a mascarpone nadaje jedwabiście gładkiej konsystencji i kremowo-śmietankowego posmaku.
Zapiekankę przygotujecie właściwie z każdym rodzajem mięsa mielonego, z wołowiną, wieprzowiną czy cielęciną ( lub z mieszanką tych mięs). Należy jedynie pamiętać, aby obsmażone mięso gotować w sosie nieco dłużej - do miękkości - a nie jak w przypadku suchego mięsa kurczaka lub indyka, które ugotuje się w ekspresowym tempie 10 minut.
Pomidory z puszki lub/ i passatę można zastąpić większą ilością koncentratu pomidorowego i gorącym bulionem lub wodą.
--------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 porcje
PRZYPRAWY: sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku, świeże lub suszone oregano, bazylia, zioła prowansalskie
WYKONANIE
- SOS: Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
- Na szerokiej patelni o wysokich ściankach rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy często mieszając, przez około 5 minut, na umiarkowanej mocy palnika, aż zmięknie i zrobi się szklista. Dorzucamy starty czosnek i smażymy przez 1 minutę.
- Zwiększamy moc palnika do najwyższej, dodajemy mielone mięso. Obsmażamy cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, posiekanymi listkami bazylii i oregano ( lub suszonymi - po 1/2 łyżeczki każdej z przypraw) oraz 1 łyżeczką ziół prowansalskich i ok 1/3 łyżeczki chili w proszku. Mieszamy, dodajemy pomidory z puszki wraz zalewą, koncentrat i sos pomidorowy.
- Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 10-15 minut (lub ok 1 godzinę, jeśli użyliśmy wołowiny lub wieprzowiny).
- Na 2 minuty przed końcem dodajemy mascarpone. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
- MAKARON gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, gdy będzie al dente, 1-2 minuty krócej niż podaje instrukcja. Nie gotujemy do miękkości, gdyż zmięknie podczas pieczenia. Przekładamy na patelnię z sosem. Dokładnie mieszamy, przekładamy do żaroodpornej formy, posypujemy parmezanem.
- Pieczemy 20 - 30 minut.
- Przed podaniem posypujemy listkami świeżej bazylii i/lub oregano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz