SPAGHETTI ZAPIEKANE Z SOSEM POMIDOROWYM, KURCZAKIEM I MASCARPONE

Bajecznie pyszna zapiekana z makaronu spaghetti, sosu pomidorowego, mielonego mięsa kurczaka oraz serka mascarpone. Z grubą warstwą parmezanu na wierzchu i świeżymi listkami oregano. Chrupiąca na zewnątrz - miękka i soczysta w środku.
Pieczenie świetnie spaja całość, a mascarpone nadaje jedwabiście gładkiej  konsystencji i kremowo-śmietankowego posmaku.
Zapiekankę przygotujecie właściwie z każdym rodzajem mięsa mielonego, z  wołowiną, wieprzowiną czy cielęciną ( lub z mieszanką tych mięs). Należy jedynie pamiętać, aby obsmażone mięso gotować w sosie nieco dłużej - do miękkości - a nie jak w przypadku suchego mięsa  kurczaka lub indyka, które ugotuje się w ekspresowym tempie 10 minut.
Pomidory z puszki lub/ i passatę można zastąpić większą ilością koncentartu pomidorowego i gorącym bulionem lub wodą.  
SKŁADNIKI / 4 porcje

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 300  g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka (można drobno posiekać)
  • 100 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka sosu pomidorowego (passaty)
  • 3 ząbki czosnku starte na tarce
  • 2 łyżki mascarpone

  • PRZYPRAWY: sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku, świeże lub suszone oregano, bazylia, zioła prowansalskie
    WYKONANIE
    • SOS: Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
    • Na szerokiej patelni o wysokich ściankach rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy często mieszając, przez około 5 minut, na umiarkowanej mocy palnika, aż zmięknie i zrobi się szklista. Dorzucamy starty czosnek i smażymy przez 1 minutę. 
    • Zwiększamy moc palnika do najwyższej, dodajemy mielone mięso. Obsmażamy cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, posiekanymi listkami bazylii i oregano ( lub suszonymi - po 1/2 łyżeczki każdej z przypraw) oraz 1 łyżeczką ziół prowansalskich i ok 1/3 łyżeczki chili w proszku. Mieszamy, dodajemy pomidory z puszki wraz zalewą, koncentrat i sos pomidorowy. 
    • Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 10-15 minut (lub ok 1 godzinę, jeśli użyliśmy wołowiny lub wieprzowiny).
    •  Na 2 minuty przed końcem dodajemy mascarpone. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
    • MAKARON gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, gdy będzie al dente, 1-2 minuty krócej niż podaje instrukcja. Nie gotujemy do miękkości, gdyż  zmięknie podczas pieczenia. Przekładamy na patelnię z sosem. Dokładnie mieszamy, przekładamy do żaroodpornej formy, posypujemy parmezanem.
    • Pieczemy 20 - 30 minut.
    • Przed podaniem posypujemy listkami świeżej bazylii i/lub oregano.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz