OBIADOWA SAŁATKA Z MIODOWO-JOGURTOWYM DRESSINGIEM



Szybka, prosta i bardzo uniwersalna sałatka z sałaty lodowej, roszponki i pokrojonej w cieniutkie piórka szalotki. Z pysznym miodowo-jogurtowym dressingiem z dodatkiem musztardy ziarnistej. Można podać ją jako dodatek do obiadu lub - wzbogacić o pokrojone w kostkę awokado, pomidorki cherry  oraz ugotowane na twardo jajko, wędzonego łososia lub plastry grillowanej piersi kurczaka - i zjeść na lunch czy kolację.
SKŁADNIKI
  • 1 salaterka poszatkowanej sałaty lodowej
  • 1 szalotka obrana i pokrojona w cienkie piórka
  • garść rukoli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, pieprz
DRESSING
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej) / np. TAKIEJ
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18% lub majonezu
  • sól morska
WYKONANIE
  • DRESSING: W miseczce mieszamy miód z musztardą ziarnistą i szczyptą soli. Dodajemy oliwę i jogurt naturalny. Mieszamy do połączenia składników.
  • SAŁATKA: Poszatkowaną sałatę lodową i pokrojoną szalotkę wkładamy do miski, polewamy oliwą, skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy. Dodajemy roszponkę.
  • Przed samym podaniem sałatkę ponownie delikatnie mieszamy i polewamy częścią przygotowanego dressingu. 
  • Pozostały  sos przelewamy do małej miseczki i podajemy oddzielnie.

1 komentarz: