Szybka, prosta i bardzo uniwersalna sałatka z sałaty lodowej, roszponki i pokrojonej w cieniutkie piórka szalotki. Z pysznym miodowo-jogurtowym dressingiem z dodatkiem musztardy ziarnistej. Można podać ją jako dodatek do obiadu lub - wzbogacić o pokrojone w kostkę awokado, pomidorki cherry oraz ugotowane na twardo jajko, wędzonego łososia lub plastry grillowanej piersi kurczaka - i zjeść na lunch czy kolację.
SKŁADNIKI
- 1 salaterka poszatkowanej sałaty lodowej
- 1 szalotka obrana i pokrojona w cienkie piórka
- garść rukoli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól morska, pieprz
DRESSING
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej) / np. TAKIEJ
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18% lub majonezu
- sól morska
WYKONANIE
- DRESSING: W miseczce mieszamy miód z musztardą ziarnistą i szczyptą soli. Dodajemy oliwę i jogurt naturalny. Mieszamy do połączenia składników.
- SAŁATKA: Poszatkowaną sałatę lodową i pokrojoną szalotkę wkładamy do miski, polewamy oliwą, skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy. Dodajemy roszponkę.
- Przed samym podaniem sałatkę ponownie delikatnie mieszamy i polewamy częścią przygotowanego dressingu.
- Pozostały sos przelewamy do małej miseczki i podajemy oddzielnie.
Bardzo dobra . Proste składniki a ile radości.
OdpowiedzUsuń