ZUPA JARZYNOWA Z POMIDORAMI I CHORIZO


Pożywna i szybka zupa pełna warzyw. Z marchewką, pietruszką, ziemniaczkami oraz papryką, cukinią i groszkiem. Z ciekawym akcentem w postaci podsmażonych plasterków kiełbaski chorizo, które, jeśli przygotowujemy bezmięsna wersję zupy, należy oczywiście pominąć. Całość zagęszczona pomidorami z puszki lub passatą pomidorową i doprawiona suszonymi ziołami prowansalskimi, które idealnie podkreślają smak warzyw. Podałam ją z kleksem jogurtu naturalnego, świeżymi kiełkami oraz szczyptą młotkowanego(grubo roztartego) czarnego pieprzu. 
W sezonie letnim polecam zastąpić mrożony groszek - świeżym, a passatę pomidorową - dojrzałymi pomidorami malinowymi, które wcześniej należy sparzyć i obrać ze skórki.

SKŁADNIKI / 4-6 porcji
  • ok. 1 l gorącego bulionu lub wody
  • 100 g kiełbaski chorizo pokrojonej w cienkie plastry
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 1 średnia  marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 średni  ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 1 szklanka pokrojonej w półplasterki cukinii
  • 1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 puszka pomidorów / np. takich
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • garś listków posiekanej natki pietruszki i/lub szczypiorku
DO PODANIA: świeże kiełki brokułu, jogurt naturalny, pieprz młotkowany
WYKONANIE
  • Pietruszkę, marchewkę i czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry. Ziemniaka obieramy i kroimy w półplasterki. Cebulę drobno siekamy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w małą kostkę.
  • W szerokim garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i chorizo. Smażymy na średniej mocy palnika przez około 5 minut, aż cebula zmięknie i zrobi się szklista. Często mieszamy.
  • Dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, czerwoną kapustę oraz ziemniaki i czosnek.  Smażymy mieszając przez około 2-3 minuty. Dodajemy cukinię i paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 
  • Zwiększamy ogień do dużego i porcjami dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i groszek. Na koniec dolewamy gorący bulion lub wodę. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym gazie przez ok. 10-15 minut, do miękkości warzyw.  Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gęstość zupy regulujemy bulionem lub wodą. Posypujemy szczypiorkiem i natką pietruszki.
  • Porcje zupy nalewamy do miseczek, dekorujemy kleksem jogurtu naturalnego i kiełkami. Posypujemy młotkowanym czarnym pieprzem.

1 komentarz:

  1. Jak z chorizo to w ciemno stawiam, że mi ta zupa bardzo, bardzo zasmakuje.

    OdpowiedzUsuń