Pożywna i szybka zupa pełna warzyw. Z marchewką, pietruszką, ziemniaczkami oraz papryką, cukinią i groszkiem. Z ciekawym akcentem w postaci podsmażonych plasterków kiełbaski chorizo, które, jeśli przygotowujemy bezmięsna wersję zupy, należy oczywiście pominąć. Całość zagęszczona pomidorami z puszki lub passatą pomidorową i doprawiona suszonymi ziołami prowansalskimi, które idealnie podkreślają smak warzyw. Podałam ją z kleksem jogurtu naturalnego, świeżymi kiełkami oraz szczyptą młotkowanego(grubo roztartego) czarnego pieprzu.
W sezonie letnim polecam zastąpić mrożony groszek - świeżym, a passatę pomidorową - dojrzałymi pomidorami malinowymi, które wcześniej należy sparzyć i obrać ze skórki.
- ok. 1 l gorącego bulionu lub wody
- 100 g kiełbaski chorizo pokrojonej w cienkie plastry
- 2-3 łyżki oliwy
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 1 średni ziemniak
- 1 cebula
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
- 1 szklanka pokrojonej w półplasterki cukinii
- 1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 puszka pomidorów / np. takich
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- garś listków posiekanej natki pietruszki i/lub szczypiorku
DO PODANIA: świeże kiełki brokułu, jogurt naturalny, pieprz młotkowany
WYKONANIE
- Pietruszkę, marchewkę i czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry. Ziemniaka obieramy i kroimy w półplasterki. Cebulę drobno siekamy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w małą kostkę.
- W szerokim garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i chorizo. Smażymy na średniej mocy palnika przez około 5 minut, aż cebula zmięknie i zrobi się szklista. Często mieszamy.
- Dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, czerwoną kapustę oraz ziemniaki i czosnek. Smażymy mieszając przez około 2-3 minuty. Dodajemy cukinię i paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Zwiększamy ogień do dużego i porcjami dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i groszek. Na koniec dolewamy gorący bulion lub wodę. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym gazie przez ok. 10-15 minut, do miękkości warzyw. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gęstość zupy regulujemy bulionem lub wodą. Posypujemy szczypiorkiem i natką pietruszki.
- Porcje zupy nalewamy do miseczek, dekorujemy kleksem jogurtu naturalnego i kiełkami. Posypujemy młotkowanym czarnym pieprzem.
Jak z chorizo to w ciemno stawiam, że mi ta zupa bardzo, bardzo zasmakuje.
OdpowiedzUsuń