Klasyczny krem brokułowy z dodatkiem ziemniaków i liści jarmużu. Podawany z oliwą i odrobiną ricotty. Przed samym podaniem posypany szczyptą kurkumy i opcjonalnie skropiony sokiem z cytryny lub limonki. Zdrowy, smaczny i bardzo szybki w przygotowaniu. Sprawdzi się o każdej porze roku, na uroczystym obiedzie lub jako codzienne danie np. w porze lunchu.
------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4-6 porcji
- 2 łyżki masła lub oliwy
- 1 łyżka oliwy
- 2 garści zielonych liści jarmużu (bez twardych łodyżek)
- 2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
- 1 mały brokuł podzielony na różyczki, łodyżki pokrojone
- 1 por umyty i pokrojony ( tylko biała i jasnozielona część)
- około 1 l gorącego bulionu jarzynowego, drobiowego lub wody
- 100 ml mleczka kokosowego lub śmietanki 30%
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
OPCJONALNIE: 2-4 łyżki mleka kokosowego lub zwykłego krowiego
DO PODANIA: 100 g sera ricotta, kurkuma, oliwa -najlepiej smakowa, cząstki cytryny do wyciśnięcia
WYKONANIE
WYKONANIE
- W średnim garnku, na małym ogniu, rozgrzewamy masło i oliwę.
- Dodajemy pokrojony por i 2 ząbki czosnku. Smażymy cały czas mieszając przez około 2 minut, aż por zmięknie. Nie rumienimy za bardzo.
- Dodajemy pokrojone ziemniaki, a po chwili także podzielony na różyczki brokuł wraz z drobno pokrojonymi łodyżkami. Smażymy 3 minuty.
- Wlewamy gorący bulion lub wodę i gotujemy, przez około 15 minut, aż brokuły i ziemniaki będą miękkie. Dodajemy liście jarmużu i gotujemy kolejne 5 minut.
- Zupę miksujemy na gładki krem i ewentualnie dolewamy mleczko kokosowe lub mleko. Zagotowujemy, próbujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne.
- Porcje zupy nalewamy do miseczek, na wierzch nakładamy ser ricotta. Skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą. Posypujemy kurkumą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz