ZUPA BROKUŁOWA Z JARMUŻEM I RICOTTĄ

Klasyczny krem brokułowy z dodatkiem ziemniaków i liści jarmużu. Podawany z oliwą i odrobiną ricotty. Przed samym podaniem posypany szczyptą kurkumy i opcjonalnie skropiony sokiem z cytryny lub limonki. Zdrowy, smaczny i bardzo szybki w przygotowaniu. Sprawdzi się o każdej porze roku,  na uroczystym obiedzie lub jako codzienne danie np. w porze lunchu.

SKŁADNIKI / 4-6 porcji
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 garści zielonych liści jarmużu (bez twardych łodyżek)
  • 2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
  • 1 mały brokuł podzielony na różyczki, łodyżki pokrojone
  • 1 por umyty i pokrojony ( tylko biała i jasnozielona część)
  • około 1 l gorącego bulionu jarzynowego, drobiowego lub wody
  • 100 ml mleczka kokosowego lub śmietanki 30%
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
OPCJONALNIE: 2-4 łyżki mleka kokosowego lub zwykłego krowiego
DO PODANIA: 100 g sera ricotta, kurkuma, oliwa -najlepiej smakowa, cząstki cytryny do wyciśnięcia
WYKONANIE
  • Głęboki średni rondel ustawiamy na dużym gazie . Dodajemy masło, oliwę, pokrojony por i 2 ząbki czosnku. Smażymy cały czas mieszając przez około 5 minut, aż por zmięknie. Nie rumienimy za bardzo. Dodajemy pokrojone ziemniaki, a po chwili także podzielony na różyczki brokuł wraz z drobno pokrojonymi łodyżkami. Wlewamy gorący bulion lub wodę i gotujemy, przez około 10 minut, aż brokuły i ziemniaki będą miękkie. Dodajemy liście jarmużu i gotujemy kolejne 5 minut.
  • Zupę miksujemy na gładki krem i ewentualnie dolewamy mleczko kokosowe lub mleko. Zagotowujemy, próbujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne.
  • Porcje zupy nalewamy do miseczek, na wierzch nakładamy ser ricotta. Skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą. Posypujemy kurkumą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz