ZUPA KALAFIOROWA Z POMIDORAMI I KURCZAKIEM


Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dużą ilością warzyw. Z kalafiorem, ziemniakami, marchewkę i czosnkiem. Opcjonalnie także z pokrojoną w kosteczkę, piersią kurczaka. 
Doprawiona  sporą ilością aromatycznych ziół i przypraw.  Podawana z płatkami parmezanu i świeżą natką pietruszki lub listkami bazylii. 
Gęsta i pożywna, do częstego powtarzania, nie tylko zimową porą.
W wersji wegetariańskiem wystarczy pominąć pierś kurczaka.

SKŁADNIKI/ 4 porcje
  • 300 g ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę
  • 450 g kalafiora podzielonego na różyczki
  • 1 l gorącego bulionu warzywnego, drobiowego lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego
  • 1  szklanka passaty pomidorowej lub puszka rozdrobnionych pomidorów ( 400 g)
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 marchewka 
  • 25 g masła 
  • 1 łyżka oliwy
PRZYPRAWY: 1 listek laurowy, 2 kulki ziela angielskiego; po 1 łyżeczce: utartych w moździerzu nasion kminu rzymskiego, ziaren kolendry, kurkumy, szczypta chili w proszku lub w płatkach, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
DO PODANIA: tarty parmezan, posiekana natka pietruszki lub listki bazylii

WYKONANIE
  • Marchewkę, czosnek, łodygi kalafiora i cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Różyczki kalafiora dzielimy na małe kawałki.
  • Pierś kurczaka osuszamy na papierowym ręczniku i oczyszczamy z białych błon i kostek. Kroimy w małą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem.
  • W szerokim garnku, na małym ogniu, rozgrzewamy łyżkę oliwy i masło. Dodajemy starte na tarce warzywa oraz listek laurowy i ziele angielskie. 
  • Smażymy na umiarkowanym ogniu, często mieszając, przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną i zrobią się szkliste. Nie rumienimy. 
  • Zwiększamy ogień do dużego i zgarniamy warzywa na bok garnka. W wolne miejsce dodajemy pierś kurczaka i dokładnie, ale krótko obsmażamy, często mieszając.
  • Dodajemy różyczki kalafiora oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki i wszystkie przyprawy. Wlewamy gorący bulion lub wodę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut - do miękkości warzyw.
  • Dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i gotujemy przez kolejne 10 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Gęstość zupy regulujemy bulionem lub wodą.
  • Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i płatkami parmezanu.

2 komentarze: