ZUPA KALAFIOROWA Z POMIDORAMI I KURCZAKIEM

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dużą ilością warzyw - kalafiora, ziemniaków, marchewki - oraz aromatycznych przypraw i drobniutko posiekaną piersią kurczaka. Podawana z płatkami parmezanu i świeżą natką pietruszki. Gęsta i pożywna, do częstego powtarzania nie tylko zimową porą.

SKŁADNIKI/ 4 porcje
  • 350 g ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę
  • 450 g kalafiora podzielonego na różyczki
  • 1- 1i1/4 l gorącego bulionu warzywnego, drobiowego lub wody
  • 1  szklanka passaty pomidorowej lub puszka rozdrobnionych pomidorów ( 400 g)
  • 1 pierś kurczaka oczyszczona z błon i drobno posiekana
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku starty na tarce
  • 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1 łyżka oliwy
PRZYPRAWY: po 1 łyżeczce utartych w moździerzu nasion kminu rzymskiego, ziaren kolendry, czarnego pieprzu, kurkumy, szczypta chili w proszku lub w płatkach, sól morska
DO PODANIA: płatki parmezanu, posiekana natka pietruszki
WYKONANIE
  • W szerokim garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy na umiarkowanym ogniu, często mieszając, przez około 5 minut, aż zmięknie i zrobi się szklista.  Nie rumienimy. Zwiększamy ogień do dużego i dodajemy  starty czosnek, posiekaną pierś kurczaka i przyprawy.  Dokładnie obsmażamy, często mieszając.
  • Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę. Chwilę smażymy i dodajemy różyczki kalafiora oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Wlewamy gorący bulion lub wodę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut - do miękkości warzyw.
  • Dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i gotujemy przez kolejne 10 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Gęstość zupy regulujemy bulionem lub wodą.
  • Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i płatkami parmezanu.

2 komentarze: