Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dużą ilością warzyw. Z kalafiorem, ziemniakami, marchewkę i czosnkiem. Opcjonalnie także z pokrojoną w kosteczkę, piersią kurczaka.
Doprawiona sporą ilością aromatycznych ziół i przypraw. Podawana z płatkami parmezanu i świeżą natką pietruszki lub listkami bazylii.
Gęsta i pożywna, do częstego powtarzania, nie tylko zimową porą.
Doprawiona sporą ilością aromatycznych ziół i przypraw. Podawana z płatkami parmezanu i świeżą natką pietruszki lub listkami bazylii.
Gęsta i pożywna, do częstego powtarzania, nie tylko zimową porą.
W wersji wegetariańskiem wystarczy pominąć pierś kurczaka.
-----------------------------------------
SKŁADNIKI/ 4 porcje
- 300 g ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę
- 450 g kalafiora podzielonego na różyczki
- 1 l gorącego bulionu warzywnego, drobiowego lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego
- 1 szklanka passaty pomidorowej lub puszka rozdrobnionych pomidorów ( 400 g)
- 1 pierś kurczaka
- 1 cebula drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 25 g masła
- 1 łyżka oliwy
PRZYPRAWY: 1 listek laurowy, 2 kulki ziela angielskiego; po 1 łyżeczce: utartych w moździerzu nasion kminu rzymskiego, ziaren kolendry, kurkumy, szczypta chili w proszku lub w płatkach, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
DO PODANIA: tarty parmezan, posiekana natka pietruszki lub listki bazylii
WYKONANIE
- Marchewkę, czosnek, łodygi kalafiora i cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Różyczki kalafiora dzielimy na małe kawałki.
- Pierś kurczaka osuszamy na papierowym ręczniku i oczyszczamy z białych błon i kostek. Kroimy w małą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem.
- W szerokim garnku, na małym ogniu, rozgrzewamy łyżkę oliwy i masło. Dodajemy starte na tarce warzywa oraz listek laurowy i ziele angielskie.
- Smażymy na umiarkowanym ogniu, często mieszając, przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną i zrobią się szkliste. Nie rumienimy.
- Zwiększamy ogień do dużego i zgarniamy warzywa na bok garnka. W wolne miejsce dodajemy pierś kurczaka i dokładnie, ale krótko obsmażamy, często mieszając.
- Dodajemy różyczki kalafiora oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki i wszystkie przyprawy. Wlewamy gorący bulion lub wodę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut - do miękkości warzyw.
- Dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i gotujemy przez kolejne 10 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
- Gęstość zupy regulujemy bulionem lub wodą.
- Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i płatkami parmezanu.
pycha!!!! do koniecznego wypróbowania.
OdpowiedzUsuńPOLECAM:-)
OdpowiedzUsuń