BARSZCZ UKRAIŃSKI


Rozgrzewająca zupa z dużą ilością warzyw: pieczonymi buraczkami, marchewką, ziemniakami, fasolą i białą kapustą. Lekko zabielona słodką śmietanką. Podana z ugotowanym na twardo jajkiem oraz świeżymi kiełkami. Ma głęboki kolor. Jest bardzo esencjonalna i pożywna. Możecie ugotować ją na wywarze z jarzyn lub na rosołku  kurczaka. W ekspresowej wersji polecam użycie fasoli z puszki (białej lub czerwonej), którą dodajemy do barszczu wraz z zalewą. Sucha fasola piękny Jaś wymaga całonocnego moczenia w zimnej wodzie, a następnie 2-3 godzinnego gotowania. 
Ze względu na dodatek pieczonych buraczków i suchej fasoli dobrze jest, przygotowanie barszczu rozłożyć w czasie. Jednego dnia pieczemy buraki i gotujemy fasolę, a w kolejnym dniu przygotowujemy zupę.
SKŁADNIKI / 6 porcji
  • ok. 2 litry wody
  • 1 puszka fasoli w zalewie lub ok. ¹⁄₂- ²⁄₃ szklanki suchej fasoli piękny Jaś
  • 3-4 buraki
  • 2 suszone prawdziwki namoczone w małej ilości wody
  • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1-2 ząbki czosnku starte na tarce
  • 1 cebula opalona nad ogniem
  • 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę
  • 1 pietruszka pokrojona w drobną kostkę
  • kawałek selera pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 szklanka poszatkowanej białej kapusty
  • 1 ćwiartka z kurczaka/ opcjonalnie
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYPRAWY: 3 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, sól, pieprz, opcjonalnie-2 łyżki sosu sojowego i 1 łyżeczka sosu Worcestershire, 1 łyżeczka suszonego majeranku
DO PODANIA: ugotowane na twardo jajka ( 5 minut licząc od zagotowania się wody), świeże kiełki brokułu, pokrojona na cząstki cytryna
WYKONANIE
  • Suchą fasolę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na noc. Kolejnego dnia garnek z fasolą stawiamy na ogniu ( w razie konieczności dolewamy wody), dodajemy 3 listki laurowe, ziele angielskie i ząbek czosnku.  Gotujemy do miękkości i odsączamy.
  • Buraczki myjemy, osuszamy i pojedynczo zawijamy w folię aluminiową. Układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Wyjmujemy z folii, studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
  • Kurczaka myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Solimy i gotujemy pod lekko uchyloną pokrywką(łyżką cedzakową zbieramy szumowiny), przez około 1-1¹⁄₂ godziny, do miękkości mięsa. Jeśli przygotowujemy barszcz na wywarze z jarzyn, etap ten pomijamy. 
  • Dodajemy opaloną nad ogniem cebulę, pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę i seler. Dorzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Opcjonalnie, także sosem sojowym i Worcestershire. Gotujemy 10 minut. 
  • Wyjmujemy mięso, a dodajemy ziemniaki oraz poszatkowaną kapustę i suszone grzybki. Gotujemy do miękkości warzyw, przez około 20 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dorzucamy ugotowaną fasolę biały Jaś lub fasolę z puszki wraz z zalewą. 
  • Dodajemy starte buraczki i czosnek oraz natkę pietruszki i koncentrat pomidorowy. Ustawiamy małą moc palnika i zagotowujemy. Zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy cebulę i dodajemy sok z cytryny.
  • W miseczce mieszamy śmietankę z kilkoma łyżkami wywaru z zupy. Przelewamy do garnka, mieszamy. Ponownie stawiamy na małym ogniu i delikatnie zagotowujemy. Mieszamy od czasu do czasu. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Podajemy z połówką jajka na twardo, świeżymi kiełkami i cząstkami cytryny do wyciśnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz