Rozgrzewająca zupa z dużą ilością warzyw: pieczonymi buraczkami, marchewką, ziemniakami, fasolą i białą kapustą. Lekko zabielona śmietanką.
Ma głęboki kolor, jest bardzo esencjonalna i pożywna. Możecie ugotować ją na wywarze z jarzyn lub na rosołku kurczaka. W ekspresowej wersji polecam użycie fasoli z puszki (białej lub czerwonej), którą dodajemy do barszczu wraz z zalewą. Sucha fasola piękny Jaś wymaga całonocnego moczenia w zimnej wodzie, a następnie 2-3 godzinnego gotowania.
Ze względu na dodatek pieczonych buraczków i suchej fasoli dobrze jest, przygotowanie barszczu rozłożyć w czasie. Jednego dnia pieczemy buraki i gotujemy fasolę, a w kolejnym dniu przygotowujemy zupę.
SKŁADNIKI / 6 porcji
- 2 litry wody
- 1 ćwiartka z kurczaka/ opcjonalnie
- 2 średnie buraki
- 2 suszone prawdziwki namoczone w małej ilości wody
- 2 duże ziemniaki
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 puszka fasoli w zalewie (lub ok. ¹⁄₂- ²⁄₃ szklanki suchej fasoli piękny Jaś)
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 łodyga selera naciowego
- gruby plaster selera
- gruby plaster białej kapusty (około 1/5 główki)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki śmietany 18%
PRZYPRAWY: 3 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego majeranku, opcjonalnie: 2 łyżki sosu sojowego i 1 łyżeczka sosu Worcestershire,
DO PODANIA: posiekana natka pietruszki, ugotowane na twardo jajka ( 4 minut licząc od zagotowania się wody)
WYKONANIE
- Suchą fasolę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na noc. Kolejnego dnia garnek z fasolą stawiamy na ogniu ( w razie konieczności dolewamy wody), dodajemy 2 listki laurowe, 2 kulki ziela angielskiego i ząbek czosnku. Gotujemy do miękkości i odsączamy.
- Buraczki myjemy, osuszamy i pojedynczo zawijamy w folię aluminiową. Układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do miękkości, przez około 1 godzinę w temperaturze 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Wyjmujemy z folii, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w paseczki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki, seler i ziemniaki w kostkę, czosnek ścieramy na tarce, białą kapustę szatkujemy. Cebulę opalamy nad palnikiem, aż lekko poczernieje. Seler naciowy kroimy w plasterki.
- Kurczaka myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Solimy i gotujemy pod lekko uchyloną pokrywką (łyżką cedzakową zbieramy szumowiny), przez około 1-1¹⁄₂ godziny, do miękkości mięsa. Jeśli przygotowujemy barszcz na wywarze z jarzyn, etap ten pomijamy.
- Dodajemy opaloną nad ogniem cebulę, pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę oraz seler korzeniowy i naciowy. Dorzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Opcjonalnie, także sosem sojowym i Worcestershire.
- Zagotowujemy, przykrywamy i redukujemy płomień do małego. Gotujemy 10 minut, .
- W wersji bez mięsa, wszystkie wymienione powyżej warzywa najpierw podsmażamy na oliwie lub maśle, a następnie zalewamy bulionem lub wodą.
- Wyjmujemy mięso - jeśli użyliśmy - i dodajemy ziemniaki oraz poszatkowaną kapustę i suszone grzybki. Gotujemy do miękkości warzyw, przez około 20 minut.
- Na 10 minut przed końcem gotowania dorzucamy ugotowaną fasolę biały Jaś lub fasolę z puszki wraz z zalewą.
- Dodajemy starte buraczki i czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy. Zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy cebulę i dodajemy sok z cytryny.
- W miseczce mieszamy śmietankę z kilkoma łyżkami wywaru z zupy. Przelewamy do garnka, mieszamy. Od tego momentu, zupy nie należy już zagotowywać.
- Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
- Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i podajemy z jajkiem na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz