STIR-FRY Z PIECZONYM ŁOSOSIEM, JAJKIEM i BRUKSELKĄ


Makaron z kiełków fasoli mung( tzw. Vermicelli)* smażony z łososiem, jajkiem, brukselką i słodką papryką. Doprawiony olejem sezamowym oraz świeżym imbirem i czosnkiem. Przed podaniem posypany świeżą lub suszoną kolendrą i prażonymi ziarnami białego sezamu. Koniecznie podany z cząstkami limonki do wyciśnięcia.
Pięknie wygląda i świetnie smakuje. Do tego jest ekspresowy w przygotowaniu i bardzo zdrowy.  Fantastyczny efekt osiągamy przy niewielkim wkładzie pracy. Jest więc idealny na późną obiadokolację, gdy na długie gotowanie nie mamy ani czasu ani chęci.
Wszystkie składniki najlepiej jest przygotować ze znacznym wyprzedzeniem, wówczas przygotowanie dania nie zajmie nam więcej niż 10 minut.

*makaron Vermicelli tzw. sojowy z powodzeniem zastąpicie cienkimi lub szerokimi nitkami makaronu ryżowego

 SKŁADNIKI/ 2 porcje
  • 200 g filetu z łososia
  • 100-150 g makaronu z kiełków fasoli mung (Vermicelli)
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 mała słodka czerwona papryka oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona w grubą kostkę
  • 1 jajko roztrzepane
  • 6 brukselek ugotowanych do miękkości w lekko osolonym wrzątku (ok. 20 minut)
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie paseczki
  • kawałek papryczki chili drobno posiekanej
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
MARYNATA: 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka miodu, syropu klonowego lub cukru, 2 łyżki soku z limonki
PRZYPRAWY: sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, chili w proszku, 
DO PODANIA: pokrojona na cząstki limonka, 1 łyżka sezamu uprażonego na suchej  patelni (ok. 2 minuty), listki kolendry (świeżej lub suszonej)
WYKONANIE
  • ŁOSOSIA osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy w małej foremce do zapiekania. Nacieramy solą, pieprzem i szczyptą chili. Mieszamy składniki marynaty i polewamy nią łososia. Odstawiamy na minimum ¹⁄₂ godziny do zamarynowania (najlepiej na całą noc).
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Wstawiamy formę łososiem i pieczemy przez około 20. Widelcem rozdzielamy mięso na kilka części i obtaczamy w pozostałej marynacie.
  • MAKARON RYŻOWY moczymy w wodzie, przez około 10 minut. Odsączamy, wrzucamy na wrzątek. Gotujemy 1 minutę. Ponownie odsączamy na sicie, przelewamy zimną wodą.
  • W woku lub na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy. Wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy na średnim gazie przez około 2 minuty, do lekkiego zeszklenia. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i przekrojone na połówki brukselki. Smażymy kolejne 3 minuty.  Dorzucamy pokrojony w paseczki czosnek i starty imbir. Mieszamy, dodajemy roztrzepane jajko i chwilę razem smażymy. Dorzucamy pokrojonego łososia wraz z marynatą, posiekaną natkę pietruszki, makaron ryżowy i posiekaną papryczkę chili. Polewamy olejem sezamowym. Delikatnie mieszamy. Odstawiamy z ognia, posypujemy prażonym sezamem i listkami świeżej lub suszonej kolendry.
  • Podajemy z cząstkami limonki do wyciśnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz