Makaron z kiełków fasoli mung( tzw. Vermicelli)* smażony z łososiem, jajkiem, brukselką i słodką papryką. Doprawiony olejem sezamowym oraz świeżym imbirem i czosnkiem. Przed podaniem posypany świeżą lub suszoną kolendrą i prażonymi ziarnami białego sezamu. Koniecznie podany z cząstkami limonki do wyciśnięcia.
Pięknie wygląda i świetnie smakuje. Do tego jest ekspresowy w przygotowaniu i bardzo zdrowy. Fantastyczny efekt osiągamy przy niewielkim wkładzie pracy. Jest więc idealny na późną obiadokolację, gdy na długie gotowanie nie mamy ani czasu ani chęci.
Wszystkie składniki najlepiej jest przygotować z wyprzedzeniem, wówczas przygotowanie dania nie zajmie nam więcej niż 10 minut.
*makaron Vermicelli tzw. sojowy z powodzeniem zastąpicie cienkimi lub szerokimi nitkami makaronu ryżowego
SKŁADNIKI/ 2 porcje
- 200 g filetu z łososia
- 100-150 g makaronu z kiełków fasoli mung (Vermicelli)
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 1 mała słodka czerwona papryka oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona w grubą kostkę
- 1 jajko roztrzepane
- 6 brukselek ugotowanych do miękkości w lekko osolonym wrzątku (ok. 20 minut)
- 1 łyżka tartego imbiru
- 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie paseczki
- kawałek papryczki chili drobno posiekanej
- 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYPRAWY: sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, chili w proszku,
DO PODANIA: pokrojona na cząstki limonka, 1 łyżka sezamu uprażonego na suchej patelni (ok. 2 minuty), listki kolendry (świeżej lub suszonej)
WYKONANIE
- ŁOSOSIA osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy w małej foremce do zapiekania. Nacieramy solą, pieprzem i szczyptą chili. Mieszamy składniki marynaty i polewamy nią łososia. Odstawiamy na minimum ¹⁄₂ godziny do zamarynowania (najlepiej na całą noc).
- Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Wstawiamy formę łososiem i pieczemy przez około 20. Widelcem rozdzielamy mięso na kilka części i obtaczamy w pozostałej marynacie.
- MAKARON RYŻOWY moczymy w wodzie, przez około 10 minut. Odsączamy, wrzucamy na wrzątek. Gotujemy 1 minutę. Ponownie odsączamy na sicie, przelewamy zimną wodą.
- W woku lub na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy. Wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy na średnim gazie przez około 2 minuty, do lekkiego zeszklenia. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i przekrojone na połówki brukselki. Smażymy kolejne 3 minuty. Dorzucamy pokrojony w paseczki czosnek i starty imbir. Mieszamy, dodajemy roztrzepane jajko i chwilę razem smażymy. Dorzucamy pokrojonego łososia wraz z marynatą, posiekaną natkę pietruszki, makaron ryżowy i posiekaną papryczkę chili. Polewamy olejem sezamowym. Delikatnie mieszamy. Odstawiamy z ognia, posypujemy prażonym sezamem i listkami świeżej lub suszonej kolendry.
- Podajemy z cząstkami limonki do wyciśnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz