STIR-FRY Z PIECZONYM ŁOSOSIEM, JAJKIEM i BRUKSELKĄ


Makaron z kiełków fasoli mung( tzw. Vermicelli)* smażony z łososiem, jajkiem, brukselką i słodką papryką. Doprawiony olejem sezamowym oraz świeżym imbirem i czosnkiem. Przed podaniem posypany świeżą lub suszoną kolendrą i prażonymi ziarnami białego sezamu. Koniecznie podany z cząstkami limonki do wyciśnięcia.
Pięknie wygląda i świetnie smakuje. Do tego jest ekspresowy w przygotowaniu i bardzo zdrowy.  Fantastyczny efekt osiągamy przy niewielkim wkładzie pracy. Jest więc idealny na późną obiadokolację, gdy na długie gotowanie nie mamy ani czasu ani chęci.
Wszystkie składniki najlepiej jest przygotować z wyprzedzeniem, wówczas przygotowanie dania nie zajmie nam więcej niż 10 minut.

*makaron Vermicelli tzw. sojowy z powodzeniem zastąpicie cienkimi lub szerokimi nitkami makaronu ryżowego

 SKŁADNIKI/ 2 porcje
  • 200 g filetu z łososia
  • 100-150 g makaronu z kiełków fasoli mung (Vermicelli)
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 mała słodka czerwona papryka oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona w grubą kostkę
  • 1 jajko roztrzepane
  • 6 brukselek ugotowanych do miękkości w lekko osolonym wrzątku (ok. 20 minut)
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie paseczki
  • kawałek papryczki chili drobno posiekanej
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
MARYNATA: 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka miodu, syropu klonowego lub cukru, 2 łyżki soku z limonki
PRZYPRAWY: sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, chili w proszku, 
DO PODANIA: pokrojona na cząstki limonka, 1 łyżka sezamu uprażonego na suchej  patelni (ok. 2 minuty), listki kolendry (świeżej lub suszonej)
WYKONANIE
  • ŁOSOSIA osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy w małej foremce do zapiekania. Nacieramy solą, pieprzem i szczyptą chili. Mieszamy składniki marynaty i polewamy nią łososia. Odstawiamy na minimum ¹⁄₂ godziny do zamarynowania (najlepiej na całą noc).
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Wstawiamy formę łososiem i pieczemy przez około 20. Widelcem rozdzielamy mięso na kilka części i obtaczamy w pozostałej marynacie.
  • MAKARON RYŻOWY moczymy w wodzie, przez około 10 minut. Odsączamy, wrzucamy na wrzątek. Gotujemy 1 minutę. Ponownie odsączamy na sicie, przelewamy zimną wodą.
  • W woku lub na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy. Wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy na średnim gazie przez około 2 minuty, do lekkiego zeszklenia. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i przekrojone na połówki brukselki. Smażymy kolejne 3 minuty.  Dorzucamy pokrojony w paseczki czosnek i starty imbir. Mieszamy, dodajemy roztrzepane jajko i chwilę razem smażymy. Dorzucamy pokrojonego łososia wraz z marynatą, posiekaną natkę pietruszki, makaron ryżowy i posiekaną papryczkę chili. Polewamy olejem sezamowym. Delikatnie mieszamy. Odstawiamy z ognia, posypujemy prażonym sezamem i listkami świeżej lub suszonej kolendry.
  • Podajemy z cząstkami limonki do wyciśnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz